FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pannella u bolnici zbog štrajka glađu, posjetio ga Monti

RIM , 18. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Predsjednik talijanske vlade Mario Monti u utorak se sastao s čelnikom Radikalne stranke Macom Pannellom koji je ozbiljno narušena zdravlja jer već sedam dana štrajka glađu, prosvjedujući na taj način protiv loših zatvorskih uvjeta u talijanskim kaznionicama, izvijestila je vlada.

"Neka Pannella odmah prekine štrajk glađu", rekao je Monti nakon što ga je posjetio u rimskoj klinici Santa Mariji della Mercede.

Monti je s Pannellom razgovarao o raznim pitanjima, poput pravosuđa i stanja u zatvorima, u Italiji, ali i u Europi. Pannella (82), neuobičajena ličnost na talijanskoj političkoj sceni i ranije je običavao štrajkati glađu, pokazujući svoje neslaganje s nekim političkim stajalištima na gandijevski način.

U ponedjeljak je Pannella izvijestio kako namjerava osnovati listu pod nazivom "Amnestija, pravda, sloboda" koju će predstaviti na idućim parlamentarnim izborima, čije je održavanje predviđeno u veljači, a cilj mu je "obrana i zauzimanje za sve one koji se nalaze u zatvorima".

Čelnika radikala poduprli su članovi Demokratske stranke, najznačajnije stranke ljevice. Njezin zastupnik Ignazio Marino je kazao kako je Pannellina nenasilna borba kojom želi ukazati na stanje u zatvorima, impresivna i vrijedna divljenja.

Talijanski su zatvori prenapučeni. U njima se, prema službenim podacima, nalazi 66.400 zatvorenika, što je oko 20.000 više od njihova kapaciteta. Tijekom 2011. samoubojstvo su u njima počinila 63 zatvorenika, a evidentirana su i 1003 pokušaja samoubojstva. Predsjednik Giorgio Napolitano stanje je ocijenio "sramotnim" te pozvao parlament na hitno donošenje novog zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙