FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski desni centar predlaže "savez umjerenih"

RIM, 16. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Čelnici stranaka talijanskog desnog centra povećali su u nedjelju pritisak na premijera Marija Montija da se kandidira za drugi mandat na predstojećim izborima kao čelnik širokog saveza umjerenih.

"To bi mogla biti jednokratna prilika", rekao je Angelino Alfano, tajnik Naroda slobode (PDL) bivšeg premijera Silvija Berlusconija. "Mi smo umjereni koji se žele ujediniti kako bi spriječili pobjedu ljevice".

U svom govoru u Rimu na konferenciji desnog centra pozvao je simpatizere da podrže Montija kao najbolji put nastavka reformi, koje trebaju otkloniti dužničku krizu, i najbolji način da se izbjegne pobjeda Demokratske stranke (PD) lijevog centra.

PD trenutno uživa najveću potporu birača, 31 posto, a PDL 16,5 posto, po agenciji za istraživanje javnog mišljenja SWG.

No potpora Montiju na vrlo fragmentiranom desnom centru daleko je od opće a Sjeverna liga, nužan partner u posljednjoj vladi desnog centra, jedan je od njegovih najžešćih kritičara.

Berlusconi, koji se konferenciji obratio putem video veze, prošlog je tjedna najavio da će povući svoju kandidaturu ako će se Monti kandidirati, što je potpuna promjena stava nakon što je njegova stranka povukla svoju podršku Montijevoj tehnokratskoj vladi.

Neočekivano PDL-ovo uskraćivanje potpore primoralo je Montija da najavi prijevremenu ostavku i pomaknulo održavanje izbora s ožujka na veljaču.

Po ispitivanju javnog mišljenja koje je u nedjelju objavio milanski list Corriere della Sera, Montijeva kandidatura uživa veću potporu među glasačima PD-a nego PDL-a. Po istraživanju 44 posto glasača PD-a smatra da bi Montijeva kandidatura bila dobra dok 50 posto smatra da bi to bilo loše. Montijeva kandidatura uživa potporu 19 posto birača PDL-a a 78 posto je ocjenjuje negativno.

PD je podržao mogućnosti da Monti nastavi obnašati neku dužnost nakon izbora, moguće predsjedničku s obzirom da sadašnjem predsjednjiku Giorgiu Napolitanu mandat istječe u svibnju.

Druga je mogućnost da se Monti kandidira kao čelnik saveza stranaka centra i poslovnog sektora kojega predvodi predsjednik Farrarija Luca di Montezemolo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙