FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije godine nakon revolucije tuniske vođe gađaju kamenjem

SIDI BOUZID, 17. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Tuniski čelnici dočekani su u ponedjeljak u Sidi Bouzidu kamenjem na proslavi druge obljetnice početka revolucije, što svjedoči o snažnim napetostima u Tunisu, kolijevci Arapskog proljeća.

Predsjednik države Moncef Marzouki i predsjednik Ustavotvorne narodne skupštine (ANC) Mustapha Ben Jaafar, stigli su u posjet tom gospodarski marginaliziranome gradu u prigodi druge obljetnice samospaljivanja Mohameda Bouazizija.

Kamenje je počelo letjeti nakon Marzoukijeva govora, dok je Ben Jaafar počeo govoriti pred 5.000 ljudi okupljenih na trgu gdje se zapalio ulični prodavač ogorčen zbog siromaštva i zlostavljanja policije.

Redarstvenici su evakuirali dvojicu čelnika koji nisu ozlijeđeni, a prosvjednici su se izvikujući revolucionarne slogane "narod želi odlazak vlade" i "gubite se" popeli na govornicu.

Policija nije intervenirala, dok se u zemlji sve češće sukobljuju prosvjednici i policija. Rano poslijepodne stanje se smirilo.

Marzouki je pozvao Tunišane da budu strpljivi: "Vlada nema čarobni štapić kojim bi promijenila stanje (...) Treba joj vremena da se obračuna s pedesetogodišnjim naslijeđem diktature", pokušao se opravdati predsjednik.

Stanovnici Sidi Bouzida i okolice, područja koje već desetljećima gospodarski propada kao i ostatak unutrašnjosti Tunisa, misle da je vlada koju predvode islamisti iz Ennahde, iznevjerila revolucionarna obećanja.

Gospodarski oporavak nakon recesije u 2011. otežava stalna nesigurnost i usporavanje u eurozoni, najvećem gospodarskom partneru Tunisa.

Na nacionalnoj razini, nezaposlenost je oko 18 posto, što potiče ogorčenost koja redovito završi sukobom.

Usto, Tunis je zahvatila i politička kriza, budući da ANC, četrnaest mjeseci nakon izbora, ne uspijeva postići dogovor o budućem ustavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙