FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke potrošačke cijele pale u studenom, prvi puta u šest mjeseci

WASHINGTON, 14. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Američke potrošačke cijene pale su u studenom prvi puta u šest mjeseci, ukazujući na prigušene inflatorne pritiske koji bi trebali omogućiti središnjoj banci nastavak ultra-blage monetarne politike radi potpore gospodarstvu.

Ministarstvo rada objavilo je u petak da je indeks potrošačkih cijena (CPI) pao u prošlom mjesecu za 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije, budući da je oštar pad cijena benzina neutralizirao poskupljenja drugih kategorija proizvoda. To je ujedno najveći pad cijena od svibnja.

U listopadu cijene su porasle 0,1 posto.

Takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje cijene hrane i energije, porastao je 0,1 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u listopadu.

Cijene hrane porasle su 0,2 posto kao zakašnjeli odgovor na ljetnu sušu, nakon 0,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Cijene energije pale su istodobno čak 4,1 posto, pritisnute 7,4-postotnim padom cijena benzina, najvećim od prosinca 2008. U listopadu cijene energije pale su 0,2 posto, pri čemu su cijene benzina kliznule 0,6 posto.

Na godišnjoj razini ukupni indeks potrošačkih cijena porastao je u studenom 1,8 posto, što je njegov najblaži rast od kolovoza. U listopadu uvećan je 2,2 posto.

Temeljni indeks cijena koji ne uključuje cijene hrane i energije pokazuje njihov rast na godišnjoj razini za 1,9 posto. U listopadu porasle su dva posto. Cijene hrane porasle su u studenom na godišnjoj razini 1,8 posto a cijene energije za mršavih 0,3 posto.

Izvješće o cijenama signalizira prigušene inflatorne pritiske, što bi trebalo omogućiti Fedu da nastavi s poticajnim mjerama za gospodarstvo. U srijedu poručili su da zadržati ključne kamatne stope blizu nule sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na najmanje 6,5 posto.

Ujedno su zamijenili važeći program poticaja koji je na izmaku novim, najavivši novi ciklus kupovine državnih obveznica i druge imovine kako bi pomogli potaknuti gospodarski rast u kratkoročnoj perspektivi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙