FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u Španjolskoj dodatni uteg državnoj blagajni kod isplate mirovina

MADRID, 30. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Inflacija u Španjolskoj u studenom je blago usporila zahvaljujući padu cijena energenata, no i dalje je osjetno iznad prosjeka u eurozoni i vjerojatno će dodatno opteretiti iscrpljenu državnu blagajnu nakon usklađivanja mirovina s inflacijom.

Premijer Mariano Rajoy obećao je povećanje mirovina za najmanje jedan posto u 2013. a poručio je da će odluku o povećanju mirovina donijeti sredinom prosinca kada se očekuju konačni podaci o inflaciji u studenome.

Španjolski zakoni nalažu povećanje mirovine u skladu s rastom potrošačkih cijena, no ta se uredba našla na udaru kritika u vrijeme kad posrnula zemlja muku muči sa smanjenjem proračunskog manjka a izaziva i zabrinutost u vezi stanja državnih financija u duljem roku.

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena u EU-u, u studenome je godišnja inflacija iznosila tri posto, čime je usporila u odnosu na listopadskih 3,5 posto.

Podaci španjolskog državnog zavoda, koji su ključni za indeksaciju mirovina, pokazali su da je španjolska inflacija u studenome iznosila 2,9 posto, nasuprot 3,5 posto u prethodnom mjesecu.

S obzirom da je vlada u Madridu računala s godišnjom inflacijom od jedan posto, potvrda stope inflacije od 2,9 posto u konačnim podacima sredinom prosinca značila bi dodatni trošak od 3,8 milijardi eura za ispražnjenu državnu blagajnu. Konačni podaci statističkog ureda najavljeni su za 13. prosinca.

Nastavljen oštar rast potrošačkih cijena u Španjolskoj, koji se poglavito pripisuje učinku većih poreza i viših cijena goriva, dodatni je uteg potrošačima, snažno pogođenima visokom nezaposlenošću od 25 posto i recesijom u gospodarstvu.

Godišnja stopa inflacije u 17-članoj eurozoni spustila se u studenome na 2,2 posto, s 2,5 posto u listopadu, objavio je danas Eurostat u u prvoj procjeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙