FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Sport u 21 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sati:

MOSTAR - Za novog predsjednika Nogometnog saveza (NS) BiH u četvrtak je izabran Elvedin Begić čime je okončano jednoipolgodišnji mandat posebnog Odbora za normalizaciju kojega je uspostavila Svjetska nogometna federacija (FIFA) na čelu s proslavljenim nogometašom i trenerom Ivicom Osimom čija je zadaća bila reformirati nogometni savez u toj zemlji. Begića je nakon cjelodnevne sjednice tajnim glasovanjem izabrana većina članova Skupštine Nogometnog saveza BiH. On je u drugome krugu glasovanja dobio potporu 36 izaslanika, dok su za njegova protukandidata Josipa Bevandu glasovala 23 člana Skupštine Nogometnog saveza BiH. Begić je do sada obnašao funkciju dopredsjednika Odbora za normalizaciju Nogometnog saveza BiH, a prije toga bio je predsjednik Odbora za sigurnost u krovnoj organizaciji bosanskohercegovačkog nogometa. Nakon izmjena Statuta, Elvedin Begić će četiri godine voditi NS BiH, kao što je to naložila FIFA, a ne kao što je do sada bio slučaj da su se tri člana predsjedništva rotirala na ovoj funkciji. Iako današnjim izborom Begića na mjesto predsjednika prestaje rad Odbora za normalizaciju, njezin bivši predsjednik će po prijedlogu UEFA-e i FIFA-e biti član Odbora za posredovanje i savjetovanje kojega će čini i drugi proslavljeni nogometaši iz BiH Sead Kajtaz, Duško Bajević i Faruk Hadžibegić, dok će još dvojicu članova predložiti entitetski nogometni savezi Federacije BiH i Republike Srpske.

NYON - Disciplinska komisija Europske nogometne federacije (UEFA) kaznila je srpsku U-21 reprezentaciju igranjem jedne utakmice pred praznim tribinama, a Srpski nogometni savez sa 80.000 eura zbog rasističkih ispada i tučnjave nakon utakmice protiv Engleske u kvalifikacijama za europsko U-21 prvenstvo. UEFA je kaznila i mladog srpskog reprezentativca Gorana Čaušića s četiri utakmice neigranja u reprezentaciji, jednu utakmicu manje dobili su napadači Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić, dok je dvije utakmice suspenzije zaradio veznjak Nikola Ninković. Najbolje je prošao Aleksandar Pantić protiv kojeg je obustavljen postupak. Mnogo oštrije kazne zaradili su kondicijski trener Andrej Milutinović koji je dobio kaznu od dvije godine zabrane obavljanja svih funkcija u nogometu, od kojih je druga godina uvjetno, dok je pomoćni trener Predrag Katić također suspendiran na dvije godine, pri čemu je posljednjih šest mjeseci kazne uvjetno. Do incidenta u Kruševcu došlo je nakon utakmice u kojoj je engleska U-21 reprezentacija pobijedila Srbiju 1:0 i plasirala se na EP. Razočarani ispadanjem igrači Srbije fizički su nasrnuli na Engleze, a sukob se nastavio i u tunelu gdje su domaćini fizički napali i vodstvo reprezentacije i dužnosnike Engleskog saveza. Ružne scene na stadionu u Kruševcu upotpunili su i navijači rasistički vrijeđanjem gostujućih igrača.

Vodstvo Engleskog nogometnog saveza tražilo je žestoku kaznu i izbacivanje Srba iz svih natjecanja na 10 godina, dok su premijer Velike Britanije David Cameron i britanski ministar sporta Hugh Robertson najoštrije osudili rasističke incidente.

SOFIJA - Bugarska policija privela je 11 nogometaša zbog namještanja rezultata utakmica prve i druge lige. U zatvoru je završilo šest igrača iz prvoligaša Černomoreca iz Burgasa, te petorica igrača drugoligaša Neftočimika koji također dolazi iz Burgasa. Policija je potvrdila uhićenja, no nije željela otkriti nikakve detalje, tek kako istraga traje dva mjeseca. "Možemo potvrditi kako je 11 nogometaš završilo u pritvoru, no to je sve. Istraga još nije završila," poručio je ministar unutarnjih poslova Tsvetan Tsvetanov. Bugarski mediji navode kako se među privedenima nalaze branič Černomoreca Rumen Trifonov i njegov suigrač napadač Preslav Jordanov. Vlasnik Černomoreca Mitko Sabev bio je šokiran vijestima, dok je trener Neftočimika Dimcho Nenov izjavio kako nitko u klubu nije imao pojma o 'nečasnim radnjama nekih igrača'. Černomorec se trenutačno nalazi na šesto mjestu prve lige, dok je Neftočimik na vodećoj poziciji druge lige.

BARCELONA - Nakon što je Lionel Messi oborio rekord Gerda Mullera i postao vlasnikom najvećeg broja golova u jednoj kalendarskoj godini, sada će to pokušati i Barcelona. Katalonski velikan je 2011. godine zabio 170 golova što je rekord u Primeri. Ove godine Barca je postigla 168 pogodaka, a ispred nje su još dvije utakmice - ogled protiv Atletico Madrida, a potom i protiv Valladolida. Od 168 golova Barcelona je ove godine u prvenstvu zabila 114 golova, 26 u Ligi prvaka, 24 u Kupu Kralja, a četiri u španjolskom Superkupu. Od te brojke čak 76 je zabio argentinski majstor Lionel Messi, koji je u ovoj godini još 12 golova zabio i za reprezentaciju.

MADRID - Trener španjolskog nogometnog prvaka Real Madrida Jose Mourinho oštro je kritizirao svoje igrače nakon poraza u Vigu od Celte (1:2) u prvom susretu osmine finala španjolskog Kupa Kralja. "Razočarali su me neki igrači od kojih to nisam računao. Nekima se nije igralo jer je bilo hladno i jer se radilo 'samo' o susretu Kupa," kazao je portugalski stručnjak, te dodao: "U kupu je uvijek sve moguće. Još uvijek imamo izglede za prolaz, no Celta će dati sve od sebe." Real Madrid je ove sezone izgubio šest utakmica u svim natjecanjima, jednu više nego cijele prošle sezone. Pogodak za 'Kraljevski klub' postigao je Cristiano Ronaldo kojem je to bio 25. španjolski stadion na kojem je tresao mrežu od 27 na koliko je nastupio otkako je član Reala. Jedino se nije upisao među strijelce na Riazoru (Deportivo La Coruna), te na Nueva Condomina (Murcia). Najviše golova je zabio Sevilli - sedam u četiri susreta na Ramon Sanchez Pizjuanu, te Barceloni - šest u pet nastup na Camp Nou.

BARCELONA - Premda je na stolu imao sjajnu ponudu Manchester Cityja, vezni igrač španjolske nogometne reprezentacije Xavi Hernández (32) još četiri godine nosit će dres katalonskog velikana Barcelone. Xavi je danas priznao kako su pregovori uspješno privedeni kraju i preostaje tek potpis ugovora koji će ga vezati uz Camp Nou do srpnja 2016. godine. "Sve smo dogovorili i u idućih nekoliko dana potpisat ćemo ugovor. Sretan sam što ostajem u Barceloni, u klub u kojem sam proveo cijelu svoju karijeru," kazao je Xavi koji će 25. siječnja proslaviti 33. rođendan. Xavi je dijete Barcelone potaklo u slavnoj nogometnoj školi 'La Masija'. Za prvu momčad je debitirao u kolovozu 1998. godine. Od tada je za Barcu sakupio 765 nastupa i klupski je rekorder, te postigao 81 gol. U dresu 'Blau Grane' osvojio je 20 trofeja pri čemu tri Lige prvaka i šest naslova španjolskog prvaka.

RIO DE JANEIRO - Nogometaš Lionel Messi, atletičari Usain Bolt i Mo Farah, plivač Michael Phelps, vozač formule 1 Sebastian Vettel i biciklist Bradley Wiggins uvršteni su na završnu listu kandidata za godišnju nagradu Laureus koju svake godine dijeli Laureus World Sports akademija. Na širem popisu kandidata bili su i nogometaš Real Madrida Cristiano Ronaldo, kineski skakač u vodu Qui Boa, njemački bacač diska Robert Harting, pistovni biciklist Chris Hoy, badmintonaš Lin Dan, golfer Rory McIlroy, te relijaš Sebastian Loeb, no akademija je skratila listu na šest imena. "Iza nas je sjajna sportska, olimpijska godina i izbor neće biti lagan što je vidljivo iz liste kandidata. Očekujem kako će ove godine biti možda i najneizvjesniji izbor dosad," kazao je predsjednik Akademije i atletska legenda Edwin Moses.

Za najbolji sportašicu godine konkuriraju atletičarke Jessica Ennis, Allyson Felix i Shelly-Ann Fraser-Pryce, plivačica Missy Franklin, skijašica Lindsey Vonn i tenisačica Serena Williams. Birat će se i najbolja ekipa godine, a kandidati su svjetski prvak u formuli 1 Red Bull, europska golferska ekipa Ryder Cup, NBA momčad Miami Heata, španjolska nogometna reprezentacija, američka košarkaška olimpijska reprezentacija i kineska olimpijska reprezentacija u stolnom tenisu. Laureus će se dijeliti i za najveće sportsko postignuće u protekloj godini, za povratak godine, te za najboljeg sportaša s tjelesnim hendikepom. Imena slavodobitnika bit će poznata 11. ožujka iduće godine u Rio de Janeiru, a pravo glasa ima 46 uglednih sportaša i sportašica članova Akademije. Do sada je Laureus osvojilo dvoje hrvatskih sportaša - Janica Kostelić kao najbolja sportašica 2006. godine, te Goran Ivanišević za povratnika 2002. godine.

ZAGREB - Nakon što je napadač Medveščaka Tom Zanoški neočekivano napustio 'medvjede' zbog neslaganja s načinom rada, odlukama i sportskom filozofijom glavnog trenera Martya Raymonda i potpisao za KAC iz Klagenfurta, oglasio se i kapetan Medveščaka Alan Letang. "Priznajem sve nas je iznenadio ovako nagli i nenadani odlazak Zanoškog. Još jučer smo bili zajedno na ledu i bio sam siguran da će i dalje biti dio naše momčadi. Odlučio se za promjene u svojoj karijeri, Klagenfurt je očito želio igrača poput njega i iznenađujuće brzo su dogovorili suradnju. Nama ostaje da ga nadomjestimo jer mi smo momčad koju ne čini pojedinac nego skupina od 20 igrača koji će uvijek na ledu dati sve od sebe za pobjedu svoga kluba," kazao je Letang. Zanoški je ove sezone u 29 nastupa sakupio 13 bodova - 10 golova i tri asistencije uz 23 minute kazne. Medveščak se trenutačno nalazi na drugom mjestu EBEL lige sa 40 bodova, tri manje od vodećih Vienna Capitalsa. "Tomov odlazak ne smije negativno utjecati ni na momčad ni na klub jer svi zajedno moramo biti iznad ovakve odluke jer klub mora biti prioritet u ovakvim i svim sličnim situacijama. Ja kao kapetan i dalje ću s ponosom predvoditi ove dečke jer Medveščak je pokazao da je momčad za najviše ciljeve. Nadam se da će i naši navijači i dalje baš poput nas koji s ponosnom nosimo grb Medveščaka na našim prsima i dalje biti naša najveća snaga jer siguran sam da naša srca i njihova srca jednakom snagom kucaju za Medveščak i ovaj klub", rekao je kapetan Medveščaka Alan Letang.

LONDON - Britanski biciklist Bradley Wiggins objavio je u petak da namjerava braniti naslov pobjednika Tour de Francea iduće godine. "Kako sada stoje stvari, vjerojatno ću pokušati iduće godine pobijediti na Tour de Franceu. Ne znam, možda će momčad imati dvojicu vođa (i Chris Froome)", izjavio je Wiggins, vozač Tem Skyja, koji je postao prvi Britanac koji je osvojio biciklističku utrku po Francuskoj. "Preraspoređujemo ciljeve i drugo osvajanje Toura, ali ne možete ponoviti okolnosti. Prihvaćam da sam jako sretan jer ne možete imati puno takvih trenutaka u svojoj karijeri", dodao je 32-godišnji Wiggins koji je osvojio zlatnu medalju i na olimpijskim igrama u Londonu.

Britanac je ranije dao naslutiti da bi mogao imati sporednu ulogu uz Froomea koji bi bio vođa momčadi u 2013. na Touru, kojem bi ona bolje odgovarala. Froome (27) je završio Tour de France na drugom mjestu iza Wigginsa ove godine.

YOKOHAMA - Nogometaši europskog prvaka, engleskog Chelseaja plasirali su se u finale Svjetskog klupskog prvenstva zahvaljujući uvjerljivoj 3-1 (1-0) pobjedi protiv prvaka Sjeverne i Srednje Amerike, meksičkog Monterreya u polufinalu igranom u Yokohami. Chelsea je poveo golom Juana Mate u 17. minuti, na 2-0 je već u prvoj minuti drugog poluvremena povisio Fernando Torres, da bi već u 48. minuti bilo 3-0 nakon autogola Darvina Chaveza. Konačnih 3-1 postavio je Aldo De Nigris u prvoj minuti sudačke nadoknade. Chelsea će u nedjeljnom finalu također u Yokohami igrati protiv južnoameričkog prvaka, brazilskog Corinthiansa koji je u srijedu u Toyoti svladao afričkog prvaka, egipatski Al Ahly sa 1-0 (1-0) golom Paola Guerrera (30).

RIO DE JANEIRO - Nakon što je Zambijski nogometni savez službeno poslao zahtjev Međunarodnom nogometnom savezu (FIFA) da se umjesto Argentinca Lionela Messija, koji je tijekom 2012. godine postigao 88 golova u službenim utakmicama, rekorderom po broju postignutih pogodaka u jednoj godini proglasi njihov bivši reprezentativac Godfrey Chitalu, koji je navodno 1972. godine postigao čak 107 pogodaka igrajući za Kabwe Warriorse i reprezentaciju Zambije, prigovor na to da je Messi rekorder uputio je i brazilski velikan Flamengo iz kojega tvrde kako je njihov bivši igrač Zico 1979. postigao 89 pogodaka. "Zico je postigao 81 gol za Flamengo, sedam za reprezentaciju Brazila i jedan u prijateljskoj utakmici između Argentine i ostatka svijeta", objavio je Flamengo. "Sve što se do sada objavilo vezano za rekord po broju golova, pogrešno je. Messi nije najbolji strijelac u jednoj godini svih vremena. Za mene je to velika greška, a sljedećeg tjedna poslat ćemo žalbu FIFA-i", rekao je koordinator za vođenje statistike Flamenga Bruno Lucena. Iz FIFA-e su odbili zambijski zahtjev da se Chitalu proglasi rekorderom, dok bi se o zahtjevu Flamenga krovna nogometna organizacija tek trebala očitovati. Prema FIFA-inoj službenoj statistici, sve dok Messi prošlog vikenda nije postigao 86. pogodak, rekorder po broju pogodaka u jednoj godini bio je Nijemac Gerda Mueler koji je 1972. godine igrajući za Bayern i Zapadnu Njemačku postigao 85 golova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙