FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

T. Dalić: hrvatsko gospodarstvo ipak se počelo restrukturirati

ZAGREB, 13. prosinca 2012. (Hina) - Unatoč visokoj nezaposlenosti, o čemu svjedoči više od 350 tisuća osoba prijavljenih na burzu rada, trendovi na tržištu rada pokazuju da se hrvatsko gospodarstvo ipak počelo restrukturirati, istaknula je dana pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić.

Ove godine je rekordan broj od 41 tisuće ljudi bio uključen u mjere aktivne politike zapošljavanja, a iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zaposleno je preko 180 tisuća osoba. Također, podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) pokazuju da se u rujnu zaposlilo čak 42 tisuće ljudi, odnosno 1.360 osoba dnevno, rekla je Dalić na konferenciji posvećenoj lokalnim partnerstvima za zapošljavanje.

Istodobno je znatno porastao i broj osoba koje se javljaju na zavod, a istovremeni rast zapošljavanja i nezaposlenosti pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo započelo procese restrukturiranja, kaže Dalić.

Kod restrukturiranja, poslodavac otpušta dio radnika koje više ne treba zbog promjena poslovnog procesa, te zapošljava nove radnike s novim znanjima.

Trenutno je otpuštanje još uvijek veće od zapošljavanja, pa broj nezaposlenih raste, a kada u Hrvatskoj napokon počne gospodarski rast trebat će još šest do devet mjeseci da se to vidi na smanjenju nezaposlenosti, dodaje Dalić.

Pomoćnica ministra istaknula je i uspjeh sezonskog zapošljavanja, koje je ove godine poraslo za 25 posto u odnosu na lani, a čak 50 posto prema godinama prije krize. To pokazuje da hrvatski turizam ima perspektivu i u vrijeme krize i recesije, a Ministarstvo rada sprema se u 2013. predložiti niz novih poticaja za sezonski rad i za poslodavce u poteškoćama.

Savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komri (HGK) Davorko Vidović upozorio je na "mitove o zapošljavanju", poput onoga da investicije same po sebi povećavaju zaposlenost.

Da to nije točno pokazalo se na primjeru Siska, u koji je posljednjih godina uloženo oko 500 milijuna dolara (željezara, termoelektrana, rafinerija), a broj zaposlenih se smanjio.

Vidović naglašava da problem zapošljavanja i nezaposlenosti mora biti prvi na listi prioriteta u Hrvatskoj, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, a posebno veliki potencijal za zapošljavanje vidi u lokalnoj infrastrukturi, u čemu važnu ulogu mora imati lokalna partnerstva za zapošljavanje.

Na konferenciji su predstavljen natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava "Lokalne inicijativne za poticanje zapošljavanja" kroz koji će se financirati projekti u iznosu od 1,8 milijuna eura, a dodjela sredstava očekuje se u prvom tromjesečju iduće godine.

Također je predstavljena i druga faza tog natječaja koja će, u iznosu od 4,5 milijuna eura, biti objavljen sredinom drugog tromjesečja 2013.

Konferenciju "Lokalna partnerstva za zapošljavanje - nova uloga za nove zadatke" organizirali su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatska gospodarska komora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙