FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICC nadležan za suđenje Gbagbou

DEN HAAG, 12. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) potvrdili su u srijedu da su nadležni za suđenje bivšem predsjedniku Obale Bjelokosti Laurentu Gbagbou, koji je u Den Haagu osumnjičen za zločine protiv čovječnosti.

"Priziv je odbijen", rekla je sutkinja Anita Usacka na saslušanju u Den Haagu i tako potvrdila nadležnost tog suda za slučaj Laurenta Gbagboa, koji je to drugi puta osporavao.

Prvi bivši šef države predan ICC-u, Gbagbo se u Den Haagu nalazi godinu dana, a ICC ga sumnjiči da je neizravni supočinitelj zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom postizbornih nasilja 2010-2011.

ICC je već u kolovozu potvrdio svoju nadležnost na temelju deklaracije koju je potpisala Obala Bjelokosti 18. travnja 2003. u kojoj zemlja priznaje nadležnost ICC-a.

Gbagbova obrana drži da se ta deklaracija ne odnosi za razdoblje tijekom kojeg su se odvijali događaji za koje ga se sumnjiči.

Gbagbo je 2010. odbio predati vlast izabranom protivniku Alassaneu Ouattari, što je zemlju dovelo u krizu tijekom koje je smrtno stradalo 3.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙