FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA se nada da će moći ući u Parchin u Iranu

BEČ, 12. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nada se da će u prigodi svog posjeta Iranu moći ući u vojnu bazu Parchin, rekao je u srijedu glavni inspektor agencije Herman Nackaerts.

"Nadamo se također da će nam Iran odobriti posjet Parchinu i ako nam zajamči pristup, iskoristit ćemo tu prigodu i otići onamo", rekao je Belgijac novinarima u zračnoj luci u Beču, uoči odlaska u Teheran.

Agencija sumnja da je Iran izveo pokusne eksplozije koje se mogu primijeniti i u nuklearnom programu u toj bazi te od početka godine pokušava ishoditi dopuštenje za ulazak u bazu kako bi pregledala kontejner u kojemu su se ti pokusi navodno izvodili.

Iran koji službeno niječe bilo kakvu aktivnost u tom smislu, sve dosad nije dopuštao pristup inspektorima.

Glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano već je više puta optužio iranske vlasti, potkrjepljujući to satelitskim snimkama, da čiste to mjesto ne bi li uklonile svaki sumnjiv trag.

Nackaerts sa svojom ekipom treba doputovati u Teheran kako bi u četvrtak pokušao postići dogovor po kojemu bi agencija imala lakši pristup postrojenjima, dokumentima i pojedincima koji bi joj trebali pomoći da sa sigurnošću utvrdi narav iranskog nuklearnog programa.

Svjetske velesile i Izrael sumnjaju da Iran želi proizvesti atomsko oružje pod izlikom civilnog nuklearnog programa. Iran službeno niječe sve optužbe u tome smislu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙