FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-Hrvatska-ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 11. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić opovrgnuo je danas pisanje Večernjeg lista da je u Vladi dogovoreno linearno smanjivanje osnovice plaća u javnim i državnim službama. "Nikakav sastanak u Vladi nije održan. To što pišu određeni mediji, nije se desilo i Vlada u ovom trenutku ne razmišlja o tom modalitetu", rekao je Mrsić novinarima u Saboru. Naglasio je da, nakon potpisivanja temeljnog kolektivnog ugovora, Vladi predstoje pregovori o granskim kolektivnim ugovorima i razmatranje prava iz tih granskih kolektivnih ugovora, posebno onih koja se, kako je rekao, dupliraju. Na pitanje hoće li se smanjivanje osnovice razmatrati u slučaju da zakažu pregovori, Mrsić je odgovorio, "pričekajmo pregovore". "Pričekajmo da se stvari riješe za stolom. Prema zakonu o reprezentativnosti, nije nužno da svi potpišu granske kolektivne ugovore da oni vrijede za cijelu granu. Prema tome, ja bih pričekao pregovore i ne bi prejudicirao ishod", istaknuo je. Mrsić se nada da će uštede u granskim kolektivnim ugovorima biti dovoljne. Naglasio je da će plaće dolaziti na vrijeme i da će se radna mjesta sačuvati. Na pitanje može li jamčiti da će plaće u javnim i državnim službama ostati iste do kraja 2013., odgovorio je kako se nada da će biti tako.

DUBROVNIK - Pri završetku su pripremne aktivnosti za projekt Kupari, za kojeg postoji veliki interes investitora i za kojeg se raspisivanje natječaja očekuje početkom 2013. očekuje raspisivanje natječaja, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić koji je danas u Dubrovniku razgovarao sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem i turističkim djelatnicima. Bez novih investicija ne može se očekivati novi razvojni iskorak, niti podizanje konkurentnosti turističkog sektora, istaknuo je Ostojić koji u idućoj godini očekuje investicije od 2,5 do 3 milijarde kuna, a do 2020. oko 7 milijardi eura novih ulaganja u hrvatski turizam. Ministar je obišao Hotel Kompas gdje su mu predstavnici hotelske grupacije Jadranski luksuzni hoteli predstavili planove za iduće dvije godine vezane uz rekonstrukciju tog hotela, što je investicija koja se procjenjuje na 88 milijuna eura. U Mlinima je bio na obilježavanju početka radova i prezentaciji projekta Hoteli Dubrovačka rivijera. Predsjednik Uprave HUP-a Zagreb i većinski vlasnik Anđelko Leko istaknuo je kako se u hotele Astarea, Mlini i Orlando planira uložiti oko 360 milijuna kuna, od čega je polovica osigurana iz vlastitih sredstava, a polovica putem HBOR-a. Planirana je izgradnja ukupno 730 smještajnih jedinica.

ZAGREB - Iz Tvornice željezničkih vozila (TŽV) Gredelj najavljuju da će stečajni upravitelj TŽV-a Gredelja Pero Hrkać na sutrašnjem ročištu vjerovnika predložiti nastavak proizvodnje i ispitivanje svih mogućnosti za nastavak djelovanja u stečaju te nastavak rada kroz predložen stečajni plan. Sutra će, se, naime, održati ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine, a zatim ročište vjerovnika na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka. Iako je Gredelj od 1. listopada u stečaju, njegov rad se u novim uvjetima itekako nastavlja, kaže se u Gredeljevu priopćenju. Hrkać je uvjeren da će, prihvatite li vjerovnici stečajni plan, to biti novi početak za Gredelj. U Gredelju je trenutno zaposleno tisuću radnika, od čega 840 proizvodnih i 160 koji djeluju kao servis proizvodnji. Vrijednost imovine i potraživanja procijenjena je na 856 milijuna kuna, dok su ukupne priznate prijavljene tražbine vjerovnika približno 900 milijuna kuna. Bivši i sadašnji radnici, njih ukupno 1.463, imaju priznate ukupne tražbine od približno 270 milijuna kuna bruto odnosno približno 215 milijuna kuna neto i oni su u prvom višem isplatnom redu.

ZADAR - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas u Zadru kako je projekt izgradnje zadarske Luke Gaženica vjerojatno na početku preambiciozno postavljen, jer nije uobičajeno da se zadnja faza gradi bez partnera, odnosno koncesionara. "Upravo zbog toga u Ministarstvu pokušavamo ponuditi Luku strateškim partnerima. Hoće li zgrada terminala biti u projektiranom obujmu ovisit će isključivo o krajnjem korisniku. Vrlo je neodgovorno projektirati nešto za nekoga, ako ne znamo je li taj uopće postoji", izjavio je Hajdaš Dončić. Gradnja luke Gaženice u Zadru počela je u svibnju 2009. Luka će biti smještena 2,5 kilometara jugoistočno od starogradske jezgre. U završnici projekta trebala bi biti izgrađena zgrada budućega terminala u luci. Što se tiče premještanja željezničke pruge iz Bibinja pokraj Zadra, ministar Hajdaš Dončić je rekao kako takvi planovi Hrvatskih željeznica postoje, ali da su oni vezani uz EU fondove. Neovisno o tome pruga Zadar - Knin se u potpunosti obnavlja, rekao je.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) - Komora Zagreb dodijelila je danas plakete Zlatna kuna najuspješnijim poduzećima s područja Grada Zagreba i Zagrebaček županije za ostvarene poslovne rezultate u 2011. godini. Plaketom Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba nagrađena je Pliva Hrvatska te u Zagrebačkoj županiji tvrtka Agrofructus. U kategoriji srednjih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba plaketa Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Dok-ing, a s područja Zagrebačke županije u istoj kategoriji najuspješnijom je proglašena tvrtka Feroimpex automobilska tehnika. U kategoriji malih trgovačkih društava dobitnici Zlatne kune su marketinška agencija Bruketa&Žinić iz Zagreba i tvrtka za proizvodnju egzotičnog voća i povrća i trgovinu Šulog iz Donje Bistre. Posebno priznanje HGK-Komore Zagreb u povodu značajnijih obljetnica pripalo je tvrtki Kraš za 100 godina uspješnog poslovanja.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do listopada ove godine u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeno gotovo 11,5 milijuna dolazaka turista, što je porast za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a ostvarenih 61,9 milijuna noćenja povećanje je od 4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Porasti se bilježe kod stranih gostiju, koji su ostvarili više od 92 posto od ukupnog broja noćenja, dok su domaći dolasci i noćenja u minusu, pa je smanjen i udio domaćih turista u ukupnim noćenjima sa 11,4 posto u prvih deset prošlogodišnjih mjeseci na 7,9 posto u istom ovogodišnjem razdoblju. Statistički podaci pokazuju da je u Hrvatskoj u prvih deset ovogodišnjih mjeseci bilo 10,2 milijuna stranih turista ili 4,4 posto više nego u istom vremenu lani, a stranih nešto više od 57 milijuna noćenja porast je za 5,1 posto. Domaćih je pak turista bilo 1,3 milijuna ili 4 posto manje, a njihovih 4,9 milijuna noćenja u padu je za 6,9 posto. Prosječan broj noćenja po dolasku domaćih turista iznosi tek 3,7 dana, a stranih gostiju 5,6 dana.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u listopadu je u odnosu na rujan nominalno pao za 2,9 posto, a realno za 3,4 posto, dok je na godišnjoj razini nominalno pao za 1,5 posto, a realno za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Realni pad prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini tako je u listopadu ove godine nastavljen osmi mjesec zaredom. Statistički podaci prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet na mjesečnoj razini nominalno pao u sedam trgovačkih struka. Pritom je u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 36,3 posto, promet je u listopadu u odnosu na rujan nominalno smanjen za 6,2 posto. Na godišnjoj razini, u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, promet je pao u 10 trgovačkih struka, a najviše u prodaji motornih vozila, za 35,9 posto.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za blagih 0,03 posto, na 1.739,15 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,16 posto, na 979,07 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 10,4 milijuna kuna, a svega su dvije dionice imale promete veće od milijun kuna. Najviši je promet, od 1,4 milijuna kuna, ostvaren trgovanjem dionicom Končar elektroindustrije čija se cijena u odnosu na ponedjeljak nije mijenjala i ostala je na 630 kuna. Promet nešto manji od 1,1 milijun kuna imala je dionica Zagrebačke banke kojoj je cijena pala za 0,79 posto, na 37,70 kuna. Za 2 posto, na 220,49 kuna, pala je cijena dionici Atlantska plovidbe, s prometom od 924,8 tisuća kuna. Dionici HT-a cijena je smanjena za 0,06 posto i dan je, uz promet od 815,2 tisuće kuna, završila na 200,86 kuna. Za 1,13 posto, na 526 kuna, pala je cijena dionice Atlantic grupe, kojom je ostvaren promet od 803,9 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙