FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi u Sloveniji: političari izgubili kontakt s narodom i stvarnošću

LJUBLJANA, 7. prosinca 2012.(Hina) - Prosvjedi u Sloveniji, iako u temelju uzrokovani gospodarskom krizom te uglavnom politički neartikulirani, svjedoče o dubokom nepovjerenju prema političarima koji su izgubili kontakt sa zbiljom te moraju prije ili kasnije dovesti do promjena, neke su od ocjena medijskih komentara i intelektualaca bliskih prosvjednicima.

Tjednik "Mladina" u komentaru svog novog broja prosvjede tumači kao poruku da se iz politike na miran način treba povući cijela sadašnja "politička kasta", uključujući predsjednike dviju najvećih stranaka, Janeza Janšu i Zorana Jankovića koji su, kako navodi list, samo vrh "političkog horora" jer nepovjerenje vlada i u sve druge stranačke čelnike, ali i državne institucije.

"Mladina" tvrdi da o kompromitiranosti političara u javnosti ne govore samo prosvjedi nego i i "sramotna" izlaznost na predsjedničke izbore prije dva tjedna, kad je glasovalo rekordno malo birača, samo 42 posto. To što je premijer Janša nedavno spomenuo mogućnost novih prijevremenih izbora možda govori da sam postaje svjestan ozbiljnosti stanja, makar su njegove najave o reformi političkog sustava kao uvjetu za to iluzorne, navodi tjednik.

"Javnost se ne šali i svaki idući prosvjed može biti još oštriji. Ta javnost je u Sloveniji prije 25 godina potaknula demokratske procese i pokazala što se može učiniti ako si ustrajan, a sada je odlučila da to opet može napraviti", navodi se u uredničkom komentaru tjednika.

Mariborska antropologinja Vesna Godina izjavila je za novi broj tjednika "7 dni" da su prosvjedi jedna vrsta narodnog bunta protiv "arogancije" vladajuće elite.

"Slovenci s tolerirali Tita, Drnovšeka i Kučana koji su im svojim odlukama znali zagorčati život, ali su tada imali osjećaj da s vlašću postoji jedna vrsta komunikacije, da nisu potpuno ignorirani. U slovenskoj je tradiciji da se od vlasti očekuje poštovanje svakog čovjeka bez obzira na njegov materijalni status, jer svatko ima pravo na dostojanstvo. Naša politička elita odstupa od te logike", navela je u razgovoru Godina.

Ona tvrdi da su se slovenski političari nakon Drnovšeka promijenili i izolirali od zbilje te zato ne razumiju ljude, nego zahtjeve za društvenom solidarnošću proglašavaju ostacima komunističkog mentaliteta pa je bilo samo pitanje vremena kad će se akumulirano nezadovoljstvo pokazati.

"Ako vlast misli da će pendrecima i suzavcem zastrašiti ljude, strašno se vara. Postoji miran način, a to je da se elita odrekne dijela vlasti i komunicira s ljudima, ali bojim se da na to nije spremna i da će se stvari ovako razvijati naprijed, a političari iz dana u dan sve više blamirati", rekla je Godina, profesorica antropologije Filozofskom fakultetu u Mariboru i fakultetu političkih znanosti u Ljubljani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙