FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament prihvatio proračune za 2013. i 2014.

, 6. prosinca 2012.(Hina) - Slovenski parlament prihvatio je u četvrtak proračune za 2013. i 2014. čiji je cilj smanjivanje troškova države u skladu s padom BDP-a zbog gospodarske krize i postupno ukidanje strukturnog proračunskog deficita do kraja 2015.

Za proračunske dokumente za iduće dvije godine glasovalo je 56 zastupnika, a deset ih je bilo protiv.

Proračunski prihodi za 2013. trebali bi biti 8,6 milijardi eura, a rashodi 9,6 milijardi eura, čime bi se deficit smanjio za 50 milijuna eura u odnosu na očekivani u ovoj godini i iznosio 2,8 posto. Prihodi proračuna 2014. po predviđanju će iznositi 8,4, a rashodi 9,3 milijarde eura, s deficitom u visini 2,5 posto BDP-a

Iako nezadovoljna proračunskim dokumentima koje je nazvala nerazvojnima zbog smanjivanja sredstava za javne potrebe oporba je izrazila zadovoljstvo što je prihvaćen njen amandman po kojemu će smanjenje proračunskih sredstava za odgoj, znanost i obrazovanje biti manji od onoga što je predlagala vlada jer je ministarstvu vraćeno 16 milijuna eura u odnosu na prvotni prijedlog.

Amandman je izglasana nakon što su pred parlamentom prosvjedovali studenti i profesori Ljubljanskog sveučilišta, tražeći više ulaganja u mlade i obrazovni sustav, a rektor sveučilišta Stanislav Pejovnik izjavio da su sredstva za visoko obrazovanje već mjerama vlade u ovoj godini smanjena za 11 posto.

Ministar financija Janez Šušteršič rekao je zastupnicima da se uz veće priljeve u proračun iz zajedničkog europskog proračuna računa i na neke povećane porezne prihode i prihode od trošarina, te da se radi o kombinaciji mjera štednje i dodatnih prihoda, uz poticaje za snažniji gospodarski rast.

Zakonom o izvršavanju proračuna predviđena je mogućnost ukupnog zaduživanja u iduće dvije godine do visine 9,14 milijardi eura, u što su uračunate mjere za postizanje financijske stabilnosti u bankama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙