FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro donošenje Jadranske i Jonske strategije

ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Pomorska strategija Europske komisije (EK) za Jadransko i Jonsko more praktički je gotova i očekuje se njezino skoro donošenje, izjavio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić u stanci konferencije, u organizaciji Europske komisije, na kojoj je ta strategija predstavljena.

Interes Hrvatske je afirmacija jadransko-jonskog prometnog pravca i proglašenje Jadranskog mora posebno osjetljivim područjem i njegovo stavljanje pod posebnu zaštitu, rekao je Antešić.

Jadranska i Jonska strategija Europske komisije po njegovoj ocjeni donosi afirmaciju "plavog gospodarstva" to jest brodarstva, brodogradnje, ekologije, prometnog povezivanja i održivog ribarstva.

"Hrvatska tu vidi svoj interes, a naša je zadaća da što prije iniciramo proglašenje Jadranskog mora posebno osjetljivim područjem i stavljanje pod posebne mjere zaštite", kaže Antešić.

To znači da bi se Jadranskim morem kao zatvorenim i posebno osjetljivim gospodarilo po posebnim režimima kako bi se spriječilo zagađivanje i prekomjerna devastacija i iskorištavanje.

Antešić kaže da Hrvatska tu nije početnik te da početak njezinih aktivnosti na tom polju seže u 1974. godinu i tadašnju Agendu o zaštiti Jadranskog mora kojom je proglašen niz zaštitnih mjera koje se odnose na pravila plovidbe.

Glavne strateške teme koje se analiziraju na današnjoj konferenciji su maksimalno iskorištavanje potencijala plavog gospodarstva, zdraviji morski okoliš, sigurniji pomorski prostor te održive i odgovorne ribarske aktivnosti.

Uz predstavnike EK-a i Ministarstva pomorstva, konferencija je okupila znanstvenike, predstavnike civilnog društva, gospodarstva i lokalne samouprave iz Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙