FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovačka bolnica dobila zajednički hitni prijam

KARLOVAC, 5. prosinca 2012. (Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je danas zajednički hitni prijam karlovačke Opće bolnice opremljen najmodernijom opremom, vrijedan 4,3 milijuna kuna.

Novac za uređenje i opremu osiguran je u sklopu projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu koji provodi Ministarstvo zdravlja uz pomoć zajma Svjetske banke. Hitni bolnički prijam osmišljen je kao jedinstveno mjesto gdje će se primati, pregledavati, dijagnosticirati i liječiti pacijenti u hitnim stanjima.

Ministar je istaknuo kako pacijenti takvim odjelom dobivaju sve na jednome mjestu ne hodajući od vrata do vrata do raznih specijalista te da se zbog toga očekuje "snižavanje pobolijevanja, invaliditeta i broja smrtnih ishoda" jer, kako je rekao, pravilo zlatnog sata za pružanje pomoći vrijedi jednako i u izvanbolničkoj i u bolničkoj hitnoj službi.

Ravnatelj karlovačke bolnice Nedjeljko Strikić rekao je da je za građevinski zahvat preuređenja hitnog prijama potrošeno 600.000 kuna, a u modernu opremu, poput anestezioloških uređaja, rentgena, monitora za praćenje životnih funkcija, EKG-a i ultrazvučnih aparata uloženo je 3,7 milijuna kuna.

Karlovački župan Ivan Vučić pohvalio je Ministarstvo zdravlja što je ove godine nabavljen novi CT za ogulinsku bolnicu, što je osiguran novac za nove prostorije SUVAG-a u Karlovcu te za dva nova ultrazvučna aparata za te dvije bolnice, no dodao je kako očekuje da će se realizirati još tri dogovorena projekta te unaprijediti medicina rada, njega u kući i fizikalna medicina.

Ministar Ostojić obećao je da će se i to realizirati tijekom njegova mandata.

Najavio je da će ovih dana u "Narodnim novinama" biti objavljen tekst novog Zakona o sanaciji bolnica te će županije u kojima ima bolnica s dugovima, kao osnivači, imati rok od 30 dana da odluče hoće li dugove vratiti "vlastitim snagama ili će na mjesto ravnatelja doći sanacijska vijeća Ministarstva zdravlja".

"Svaka će županija dobiti po jedno sanacijsko vijeće, a Ministarstvo već ima grupe eksperata koje će njima koordinirati i raditi na primjeni zakona", dodao je ministar.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević rekla je da takve hitne bolničke prijame ima sedam bolnica u Hrvatskoj, od danas i Karlovac, a do kraja godine bit će otvoren i u Bjelovaru. Reorganizacijom hitne medicinske službe planiran je 21 takav bolnički prijam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙