FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 120. obljetnice Imunološkog zavoda 20. studenog

ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - U povodu 120. obljetnice, Imunološki će zavod 20. studenoga organizirati proslavu i odavanje počasti dugogodišnjem direktoru Zavoda akademiku Dragi Ikiću u Školi narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štapar, a tom će prilikom biti postavljena i otkrivena bista tog akademika.

Na proslavi obljetnice koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, stručnjaci će, uz ostalo, govoriti o temama poput utjecaja cijepljenja na kretanje zaraznih bolesti u Hrvatskoj, cijepljenju imunokompromitirane djece u Hrvatskoj, prevenciji HPV povezanih bolesti te novostima u borbi protiv humanog virusa gripe.

Akademik Drago Ikić, kojemu će tom prilikom biti otkrivena bista, bio je dugogodišnji direktor Imunološkog zavoda (1961.-1982.) pod čijom je upravom današnji Imunološki zavod stekao svoju veličinu i ugled, ističe se u najavi proslave obljetnice Imunološkog zavoda.

Drago Ikić 1957. organizirao je međunarodni sastanak pod nazivom treći internacionalni sastanak za biološku standardizaciju u Opatiji koji je, naglašava se, otvorio put za međunarodne kontakte u području eksperimentalne i kliničke imunologije i zaraznih bolesti. Uspostavljena je stručna i znanstvena suradnja s inozemnim institutima, posebno razmjena stručnjaka i organizacija tečajeva za usavršavanje iz kontrole kvalitete i biološke standardizacije.

Kao priznanje za doprinos na području imunobioloških preparata 1971. godine Svjetska zdravstvena organizacija imenovala je Imunološki zavod za svoj "Suradni laboratorij za istraživački rad i uspostavljanje referentnih preparata i metoda za imunološke preparate".

Imunološki zavod je najstarija biotehnološka tvrtka u Hrvatskoj koja od 1893. istražuje, razvija i proizvodi imunološke lijekove i lijekove iz ljudske krvi i plazme. Sljedeće godine obilježava se 120 godina od osnutka "Kraljevskog zemaljskog zavoda za proizvadjanje animalnoga cjepiva proti boginjam" koji je predhodnik današnjeg Imunološkog zavoda d.d. za proizvodnju lijekova, farmaceutskih proizvoda i znanstveno-istraživački rad.

Uloga imunološkog zavoda je u pomaganju sustavu javnog zdravstva u borbi protiv zaraznih bolesti te u liječenju bolesti imunološkim lijekovima i lijekovima iz ljudske krvi ili plazme kao i u razumijevanju važnosti stalnog unapređivanja kvalitete.

Sukladno odluci Ministarstva zdravstva, Imunološki zavod proizvodi, uvozi i distribuira cjepiva za program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙