FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija utjecaja na okoliš izgradnje golf resorta na Srđu ide u javnu raspravu

ZAGREB, 5. prosinca 2012. (Hina) - Povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš većinom je glasova danas prihvatilo Studiju utjecaja na okoliš vezanu uz izgradnju golf resorta na Srđu u Dubrovniku, te će Studija biti upućena u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Studija utjecaja na okoliš, prihvaćena je na današnjem sastanku savjetodavnog stručnog Povjerenstva u Ministarstvu zaštite prirode i okoliša s 12 glasova za i dva protiv članova Povjerenstva.

Tijekom javne rasprave koja slijedi, bit će osigurano javno izlaganje u Dubrovniku, a javna rasprava i uvid bit će osigurani u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gradu Dubrovniku i u naselju Bosanka.

U novinama Slobodna Dalmacija javnost će biti informirana o trajanju javnog uvida i javnom izlaganju, a na internet stranicama županije i grada bit će postavljene informacije o trajanju javnih uvida. Također, bit će postavljena jedna cjelovita i tri sažetka Studije utjecaja na okoliš uz analizu vidljivosti.

Većina članova složila se s izmjenama koje su napravljene u Studiji vezano uz vode, krš, kulturnu baštinu, ekološke i ostale aspekte, a članica povjerenstva za ocjenu Studije Dijana Tomašević-Rakić upozorila je da je Studija trebala pažljivije razraditi tematiku sportsko-rekreacijskih sadržaja te ocijenila da je ona rađena prema nepoznatim analizama. Tomašević-Rakić smatra da u Studiji nije dokazano da svi objekti koji će biti građeni na platou Srđ neće biti vidljivi s obalnog područja Dubrovnika i svih dijelova grada Dubrovnika. "Vrijednost slike Dubrovnika trebamo zaštititi na način da stvarno bude nedvojbeno dokazano da niti jedan objekt ne može biti vidljiv", upozorila je.

Investitor u golf resort je Razvoj golf d.o.o., a Studiju je izradila tvrtka Ecoina.

Projektu golf-resorta na platou Srđ u Dubrovniku protive se građanske inicijative Srđ je naš, Zelena akcija i Pravo na grad.

"Za ovaj projekt nije donesen urbanistički plan uređenja već je odlučeno da se prvo ide u postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš koji bi trebao propisati uvjete zaštite okoliša, a mi smatramo da je ih treba propisati urbanističkim planom uređenja", kazao je u izjavi novinarima Enes Čerimagić iz Zelene akcije uoči odluke Povjerenstva. Naglasio je da se ovako ide obrnutim putem te se, ustvrdio je, prejudicira šta će se štititi i što treba postići ovakvim postupkom "da bi se kasnije prema tome krojio prema potrebama investitora urbanistički plan uređenja."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙