FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deložaciju obitelji Vukić osudio i Centar za mirovne studije

ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Postupanje prema obitelji Vukić kojoj je zbog poreznog duga i hipoteke na dražbi prodana obiteljska kuća, osudio je danas i Centar za mirovne studije ocjenjujući to ekonomski neisplativim potezom kojim je profitirao samo kupac vrijedne nekretnine u Zadru, pri čemu je jedna obitelj ostala bez doma, a država bez mogućnosti naplate dugovanja.

Nakon što je zadarska obitelj Vukić jučer deložirana zbog poreznog duga i hipoteke, Centar za mirovne studije od nadležne porezne uprave te ministarstava financija i unutarnjih poslova traži pojašnjenje ekonomske logike koja stoji iza postupka ovrhe na nekretnini za stanovanje, čime je devetoročlana obitelj postala socijalni slučaj.

Troškove njihova smještaja, navode, ubuduće će morati snositi država, a da od same prodaje nekretnine država nije naplatila niti lipe za dugovanje deložirane obitelji koje i dalje raste.

Zbog ekonomske neisplativosti tog postupka, a s obzirom na imovinsko, obiteljsko i socijalno stanje zadarske obitelji, zanima ih zašto država nije otpisala kamate i pokušala naplatiti samo glavnicu duga, što bi, ističu, bilo u skladu sa zakonom, kao i zašto nije omogućena obročna otplata ako je država odlučila naplatiti dug kroz ovršni postupak.

Postupanje tijela javne vlasti prema obitelji Vukić u današnjoj izjavi za javnost ocjenjuju nehumanim, suprotnim načelima zaštite ljudskih prava i načelima socijalne države te pitaju hoće li itko u sustavu državne uprave odgovarati za propuste i štetu počinjenu besmislenom dražbom nekretnine. Njome je, ističu, profitirala samo osoba koja je vrijednu nekretninu u Zadru dobila za svega 40 tisuća eura.

Naposlijetku, upozoravaju i da je ponovno policija privodila prosvjednike koji su pružali nenasilan otpor i time neproporcionalno koristila svoje ovlasti. Takvi postupci policije i drugih uključenih institucija iznimno su štetni za stvaranje društva solidarnosti, upozoravaju iz Centra za mirovne studije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙