FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija "16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja"

ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - U prvih deset mjeseci ove godine policijski službenici na području Zagrebačke županije zbog nasilja u obitelji prekršajno su prijavili 2973 osobe, što je 20 posto svih prekršajno prijavljenih osoba za nasilje u obitelji u Hrvatskoj, podatak je koji u povodu akcije "16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja" danas iznio načelnik PU zagrebačke Goran Burušić.

Kampanja Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj "16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja" počela je 25. studenog s Međunarodnim danom za eliminaciju nasilja nad ženama a završava 10. prosinca s Danom ljudskih prava.

Kako je također rekao načelnik PU zagrebačke Burušić, u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježena su 122 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji za što su prijavljene 33 osobe, što je 23 posto svih prijavljenih kaznenih djela nasilničkog ponašanja u Hrvatskoj. Ukupno je u Hrvatskoj u tom razdoblju policija prekršajno prijavila 14.801 osobu, a zabilježeno je 540 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji, rekao je Burušić.

"Kaznena djela koja su na području Zagrebačke županije počinili maloljetnici i djeca tijekom tog razdoblja su u porastu, više od 13,9 posto", upozorio je Burušić, dodavši kako to policiji predstavlja signal da i treba nastavi provoditi pojačane preventivne represivne mjere.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da zabrinjavajućim smatra rezultate istraživanja provedenog 2010. među srednjoškolcima, prema kojima je 65 posto anketiranih već bilo suočeno s nekim od oblika nasilja tijekom svojih prvih romantičnih veza, 50 posto je priznalo da su bili nasilni prema partnerici, a 40 posto djevojaka smatralo je savim normalno da im dečko reagira udarcem, 'triskom' ili pogrdnim riječima kad ona, primjerice pogleda nekog drugog muškarca. Istraživanje je provedeno u 56 srednjih škola u Hrvatskoj a obuhvatilo je 700 srednjoškolaca.

Izuzetno velikim problemom smatra to što mladi ljudi ne prepoznaju nasilje te je zato nužno sustavno se baviti prevencijjom nasilja kod mladih. Kako je rekla pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Ljubičić, nasilju se mora pristupiti multidisciplinarno, a potrebno je promijeniti i odgojno-obrazovni sustav, jer bez te promjene "vrtimo se u zatvorenom krugu."

I večerašnja predstava "Nasilje – za nasilje nema opravdanja" u kazalištu Vidra dio je inicijative "16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja". Predstavu je napisao i režirao Zijah Sokolović, UNDP-ov ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙