FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNDP-ova predstava "Nasilje - za nasilje nema opravdanja" 4. prosinca

ZAGREB, 24. studenog 2012. (Hina) - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova obilježit će predstavom pod nazivom "Nasilje - za nasilje nema opravdanja" 4. prosinca u kazalištu Vidra.

Predstava koju je režirao Zijah Sokolović, ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje, potiče mlade tinejdžere na kritičko sagledavanje nasilja u svakodnevnom životu te je jedna od aktivnosti u organizaciji UN-a kojom se želi naglasiti prisutnost nasilja nad ženama u društvu, važnost prevencije i poduzimanja mjera kojima se ono sprječava, ističe se u današnjem priopćenju UNDP-a.

Navode podatke prema kojima u Hrvatskoj nasilje u obitelji pogađa čak jednu od tri obitelji u Hrvatskoj, a 40 posto građana poznaje barem jednu žrtvu nasilja u obitelji. U većini slučajeva žrtve nasilja su žene. Prema statistikama, u Hrvatskoj se svakodnevno prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, dok taj broj raste na 60 tijekom praznika.

Navedena opažanja su i dio glavnih zaključaka Rashide Manjoo, posebne izvjestiteljice Ujedinjenih naroda za nasilje nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama, tijekom njenog desetodnevnog posjeta Hrvatskoj u studenom. U svom izvješću pohvalila je Hrvatsku za donošenje zakona i ratificiranje relevantnih međunarodnih instrumenata vezanih za prevenciju i sprječavanje rodno uvjetovanog nasilja, no uočila je i niz nedostataka u njihovom provođenju. Državne vlasti usmjerile su se na očuvanje jedinstva obitelji, a ne na pristupu temeljenom na zaštiti ljudskih prava. Sudovi i djelatnici u provedbi zakona rijetko primjenjuju zaštitne mjere, što ostavlja žrtvu na milost i nemilost počinitelja te uzrokuje da su žrtve prisiljene napustiti svoj dom, navodi se u priopćenju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u svojoj izjavi u povodu Međunarodnog dan borbe protiv nasilja upozorio da 70 posto žena diljem svijeta u jednom trenutku svog života doživi fizičko ili seksualno nasilje. Pozvao je vlade da ispune svoja obećanja da će okončati sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama, u svim dijelovima svijeta. Također, pozvao je na ulaganje većih napora samog društva u okončanje "kulture nekažnjavanja" kojom se žrtve, a ne počinitelji, osjećaju osramoćenim.

Zaštita prava žrtava bit će fokus ministarske konferencije u organizaciji UNDP-a i Ministarstva pravosuđa u Zagrebu 28. i 29. studenog. Nadovezujući se na hrvatska iskustva u osnivanju ureda za podršku žrtvama i svjedocima nasilnih zločina koji se pozivaju na svjedočenje na sudu, konferencijom će se poticati zemlje jugoistočne Europe na usvajanje novih standarda Europske unije o pravima žrtava, najavljuje se u priopćenju.

Sudjelovanje na konferenciji potvrdili su predstavnici pravosuđa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore, Turske i Ukrajine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙