FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton u Pragu podržava kandidaturu Westinghousea

PRAG, 3. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je u ponedjeljak u Pragu američkog energetskog diva Westinghouse na natječaju za dogradnju češke nuklearne elektrane u Temelinu, prije puta u Bruxelles na sjednicu NATO-a kojom će dominirati pomoć Turskoj protiv mogućih napada iz Sirije.

"Ne bojimo se podržati Westinghouse kao kandidata za izvedbu proširenja nuklearne centrale Temelin. Vjerujemo da nudi najbolji projekt u tehnološkom i sigurnosnom smislu", rekla je Clinton. Pozvala je Republiku Češku da razgrana svoje energetske izvore i dobavljače.

Češka iz Rusije uvozi 60 posto nafte, 70 posto plina i 100 posto nuklearnog goriva, navode američki izvori. Pobjeda Westinghousea "pojačala bi češku energetsku sigurnost i suradnju na polju nuklearne energije" između dviju zemalja, rekla je Clinton nakon razgovora s češkim kolegom Karelom Schwarzenbergom.

Prema američkoj procjeni pobjeda Westinghousea stvorila bi 9.000 radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Vrijednost posla u Temelinu procjenjuje se između 8 i 12 milijarda eura, a za njega se natječe i konzorcij u kojem su ruski Atomstrojeksport i Gidropress uz partnera češku Škodu JS (pod kontrolom ruskog OMZ-a).

Trećeg kandidata, francusku grupu Areva eliminirala je iz natječaja češka grupa CEZ (u većinskom državnu vlasništvu) koja upravlja dvjema nuklearnim elektranama, Temelin i Dukovany. Te dvije centrale isporučuju trećinu struje koju proizvodi Češka, a udio bi se povećao na 50 posto nakon proširenja Temelina.

Pobjednik natječaja za Temelin znat će se 2013., a projekt bi trebao biti operativan 2025. Proširenju se protive ekolozi i protivnici nuklearne energije u susjednoj Austriji. Temelin se nalazi 120 kilometara južno od Praga i 60 kilometara od austrijske granice.

Prag je bila prva postaja državne tajnice na njezinu petodnevnom putu u Europi koje će nastaviti u ponedjeljak poslije podne u Bruxellesu na sastanku NATO-a. Tema razgovora u NATO-ovu sjedištu je raspoređivanje raketa u Turskoj kao zaštita od mogućih napada iz Sirije gdje traje 20-mjesečna pobuna.

"Pozitivno smo primili (turski) zahtjev", rekao je visoki dužnosnik iz ureda državne tajnice novinarima na putu za Europu. Odbacio je nagađanja da bi postavljanje raketa Patriot zapravo stvorilo zonu zabrane leta iznad Sirije, prenosi Reuters.

Clinton je prošli tjedan najavila da SAD razmatra načine kako povećati pomoć sirijskim ustanicima, no nije naznačila da bi ih Washington mogao i službeno priznati kao legitimnu sirijsku vlast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙