FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran nagovijestio novu odgodu rada nuklearke

DUBAI, 8. studenoga 2012. (Hina/Reuters) - Prva iranska nukelarna elektrana bit će u potpunosti funkcionalna početkom 2013., rekao je iranski ministar energetike, iako je Rusija prije više od dva mjeseca objavila da je elektrana nakon više desetljeća odgoda sasvim spremna i već radi.

Elektrana kraj grada Bushehra na obali Perzijskog zaljeva simbol je mirnodopskih ambicija službenog Teherana. Zapad sumnja da Iran želi razviti nuklearno oružje i zato mu je nametnuo gospodarske sankcije.

No, nukelarni inspektori reaktor u Bushehru ne smatraju velikom prijetnjom. Više su zabrinuti zbog lokacija na kojima Iran obogaćuje nuklearno gorivo, usprkos rezolucijama UN-ova vijeća sigurnosti koje od njega zahtijevaju da s time prestane.

U vijesti dnevnika na engleskome Iran Daily, koja prenosi riječi iranskoga ministra energetike Nadžida Namdžua nije objavljen razlog promijenjenog statusa Bushehra, niti znači li to novu odgodu početka rada tog kompleksa koji gradi Rusija.

Elektranu gradi ruska tvrtka NIAEP, dio državne nuklearne korporacije Rosatoma. Njezini su dužnosnici već najavljivali da će se to dogoditi do kraja ove godine.

Bushehr je uključen u nacionalnu električnu mrežu u rujnu 2011. i tako je završilo razdoblje odgađanja i sumnji da Moskva taj projekt iskorištava kao sredstvo diplomatskog pritiska. U kolovozu ove godine Rosatom je objavio da je Bushehr u potpunosti spreman.

Namdžu je rekao, a prenijela poluslužbena novinska agencija Fars, da će elektrana snage 1.000 megavata "početi s radom s maksimalnim kapacitetom proizvodnje energije" u iduća dva mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙