FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 1. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

KOROĐ - Tijekom jučerašnjeg posjeta Korođu, mjestu na sjeveru Vukovarsko-srijemske županije u kojemu živi mađarska nacionalna manjina, predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je Hrvatska zemlja u kojoj vjerske slobode i slobode nacionalnih manjina moraju biti na najvišoj razini, a primjer mađarske manjine to najbolje svjedoči. "Ovdje se sačuvala tradicija reformacije, i to afirmira Hrvatsku kao zemlju vjerskih sloboda", rekao je Ivo Josipović novinarima i dodao kako vjerske zajednice u Hrvatskoj uživaju i financijsku potporu države. Istaknuo je kako u odnosima države i vjerskih zajednica u Hrvatskoj još ima mjesta za napredak, poglavito kad je riječ o manjim vjerskim zajednicama. Po njegovim riječima, problemi kojih još ima u odnosima države i vjerskih zajednica odnose se na "priznanja pojedinih prava i zaključenje ugovora s manjinama". Po riječima predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Josipa Kella, u Hrvatskoj živi oko 16.500 Mađara od kojih je 4000 kalvina. Na području Vukovarsko-srijemske županije živi nešto više od 2000 Mađara, što je jedan posto stanovništva te županije.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić ocijenio je jučer da je pad BDP-a u trećem tromjesečju od 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje opasan pad, a odgovornim za taj pad ponajviše drži realni sektor gospodarstva koji nema vlastite ideje i programe te u prevelikoj mjeri ovisi o državi, dok je za potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića najnoviji pad BDP objektivno očekivan. Ocjenjujući da se radi o opasnom padu BDP-a, Linić je rekao da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta i osiguravanjem ogromnih likvidnih bankovnih sredstava. Realni sektor jedino čeka državne investicije i o njima ovisi, a ako ne radi za državu, nema dovoljno hrabrosti, rekao je Linić koji je u izjavi novinarima nakon konferencije "Financijsko upravljanje i praktični aspekti pristupanja EU" komentirao najnovije statističke podatke o padu BDP-a.

ZAGREB - HDZ je jučer poručio kako nisu iznenađeni padom BDP-a u trećem tromjesečju za 1,9 posto, ocjenivši kako je to rezultat loše vladine ekonomske politike. "Pad BDP-a nije iznenađujući, taj je loš rezultat posljedica pogrešnog smjera ekonomske politke kojeg je vlada vodila", naglasila je Martina Dalić dodavši kako se s politikom povećanja poreza ne može izaći iz krize. Mjera za osnaživanje investicijskog okruženja bilo je malo i rezultati toga sada se vide, ustvrdila je Dalić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ocjenjujući kako će se ti trendovi nastaviti i u 2013. godini. "Vlada se mora fokusirati na područje strukturnih reformi koje stabiliziraju rashode i istovremeno poboljšavaju konkurentnost", naglasila je Dalić. "Zaprepašćujuće je da smo imali najbolju turističku sezonu, a usred nje rast broja nezaposlenih", kazao je Domagoj Milošević, dok je njegov stranački kolega Đuro Popijač rekao kako očekuje daljnji rast broja nezaposlenih.

ZAGREB - Pokazatelje o padu BDP-a u trećem ovogodišnjem kvartalu od 1,9 posto oporbeni su saborski zastupnici jučer dočekali kritikama na račun Vlade koju smatraju nesposobnom u pokretanju gospodarskih aktivnosti, dok oni vladajući očekuju da je riječ o zadnjem padu gospodarstva te da u 2013. godini Hrvatsku očekuje gospodarski oporavak. Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar je za današnju objavu Državnog zavoda za statistiku, po kojoj je BDP u trećem kvartalu pao za 1,9 posto, kazao kako je očekivana s obzirom na pad potrošnje i izostanak investicija. "To je bilo očekivano, jer po makroekonomskim projekcijama prema kojima se temeljio rast BDP-a u ovoj godini, bio je planirani rast potrošnje kućanstva koji je pao za 5,5 posto. Dakle, to je direktna posljedica pada potrošnje stanovništva i izostanka investicija", izjavio je Lesar novinarima u Hrvatskom saboru. HDSSB-ov zastupnik Dražen Đurović rekao je kako je Vlada u ovoj godini pokazala potpunu nesposobnost u pokretanju bilo kakvog zaokreta u gospodarskoj politici, pa čak ni zaustavljanja trenda stagnacije. SDP-ova zastupnica i potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec također glavni razlog za pad BDP-a vidi u izostanku investicija, jer, po njezinu mišljenju, nisu bile pripremljene. "Cijeli optimizam za rast BDP-a u 2012. godini temeljio se na investicijama i to je najkvalitetniji element za rast BDP-a. Međutim, izostale su državne investicije koje su se dugo pripremale jer nije bilo pripremljenih projekata. One su započele u zadnjem kvartalu, prije mjesec dana ili nešto više ili manje, i one će dati svoje efekte tek u 2013. godini", naglasila je.

ZAGREB - S početkom iduće godine u Hrvatskoj se ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortpedska pomagala i kino-ulaznice, koji će se ubuduće oporezivati stopom od 5 posto, odlučio je jučer Hrvatski sabor, izmijenivši većinom glasova Zakon o PDV-u. Zakon je izmijenjen, odnosno nulte su stope ukinute zbog usklađivanja s direktivom EU, koja kao najnižu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) dopušta onu od 5 posto. Zakon propisuje i sniženu stopu PDV-a na plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza. U Vladi procjenjuju da će primjenom izmijenjenog Zakona o PDV-u državni proračun uprihodovati dodatnih oko 1,3 milijardi kuna.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izjavili su jučer kako im je neshvatljiv postupak zagrebačke Gradske skupštine, koja je, kako su rekli, na sjednici u četvrtak vapila za novčanim sredstvima za sanaciju škola i bolnica, a istodobno je odgodila podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na prijedlog gradonačelnika i gradske uprave kako bi 337 milijuna kuna moglo ostati u gradskoj blagajni. "Zbog financijskog obujma i značaja, ta je točka trebala biti na dnevnom redu odmah nakon proračuna", istaknuo je Kojić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, te objasnio kako je riječ o 337 milijuna kuna, ali i o 'zapriječnih' 185 milijuna za 2012. u sporu Grada Zagreba s Ministarstvom financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙