FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU podupire palestinsku državu ali neće biti jedinstven u UN

BRUXELLES, 29. studenog 2012. (Hina/AFP) - Europska unija je podsjetila u četvrtak da će poduprijeti uspostavu palestinske države, u času kada će 27 njezinih članica različito glasovati o tome da se Palestini dodijeli status zemlje promatrača nečlanice UN-a.

"EU je više puta izrazio svoju potporu i nadu da će Palestina biti punopravna članica Organizacije ujedinjenih naroda u okviru rješavanja sukoba", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u priopćenju objavljenom nekoliko sati uoči glasovanja.

"EU je spreman pravodobno priznati palestinsku državu", dodala je.

No, odmah je istaknula, "samo političko rješenje sukoba može donijeti trajnu sigurnost, mir i napredak Palestincima i Izraelcima".

"Globalni mir postignut putem pregovora koji je iznimno važan za EU i sve strane u regiji, može se i mora uspostaviti na temlju rješenja dviju država, s izraelskom državom i suverenom, demokratskom, cjelovitom i stabilnom Palestinom koje će živjeti u priznatim granicama, u miru i u sigurnosti", podsjetila je Ashton.

Pozvala je sve strane da se "uzdrže od akcija" koje bi mogle naštetiti vjerodostojnosti procesa rješavanja sukoba. "EU poziva obje strane da bez odgode i postavljanja uvjeta pronađu konstruktivna rješenja za svladavanje zapreka koje trenutačno stoje na putu obnove izravnih pregovora", istaknula je Ashton.

Palestinci bi u četvrtak trebali steći novi međunarodni položaj uzdižući se na rang zemlje promatrača nečlanice UN-a, što zasad nailazi na odmjerenu reakciju Izraela i njegova saveznika, Sjedinjenih Država.

Europljani nisu uspjeli zauzeti jedinstveno stajalište. Neke države, poput Francuske i Španjolske, poduprijet će palestinsku inicijativu a druge će, poput Njemačke i Velike Britanije, biti suzdržane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙