FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stalnost financiranja od presudne je važnosti za rad udruga

KARLOVAC, 29. studenog 2012. (Hina) - Osam članica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije potrošilo je na 18 vrsta socijalnih usluga prošle i ove godine 9,6 milijuna kuna, od čega je samo četiri posto financirala država, te je stalnost financiranja socijalnih usluga postao presudan problem, zaključeno je prvog dana Pete konferencije pružatelja usluga za osobe s invaliditetom u Karlovačkoj županiji koja je danas počela u Karlovcu.

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju iz Ozlja Dijana Borović-Galović istaknula je u izlaganju u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca da je trebalo mnogo godina za otvaranje tog centra, kao državne ustanove, udrugama. Sada je taj odnos partnerski, a dobro se uspostavlja i partnerstvo između pružatelja i korisnika usluga.

Istaknula je kako i državne institucije žele da udruge uđu u sustav i dobiju novac od države, da kao pružitelji usluga, jer rade golem posao, za svoj posao dobiju istu kvalitetnu naknadu kao državne institucije.

Pročelnica karlovačkoga odjela za društvene djelatnosti Andreja Navijalić posebice je istaknula važnost postignutog umrežavanja državnih institucija, udruga i jedinica lokalne samouprave jer je proces deinstitucionalizacije usluga jamac bolje i kvalitetnije pomoći osobama s invaliditetom. Po njezinim riječima, od 600 tisuća kuna s kojima je grad ove godine podupro članice saveza važnija je pomoć institucija grada Karlovca u provođenju njihovih programa.

Tajnica županijske Udruge osoba s invaliditetom Antonija Vučić rekla je da je u županiji 16.286 osoba s invaliditetom, da djeluje 16 udruga, a skrb dobiva jedva njih deset posto. Najveći problem u realizaciji programa pomoći jest nestalno i nesigurno financiranje, ustvrdila je.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Gordana Jurčević naglasila je da konferencija treba završiti kvalitetnim zaključcima po kojima će osobama s invaliditetom kojima to treba biti omogućena trajna pomoć.

Župan Ivan Vučić na konferenciji je uručio savezu dodatnih 50.000 kuna, koliko je ostalo neiskorišteno po drugim stavkama proračuna jer su te udruge, kako je rekao, dokazale da čine mnogo za boljitak onih kojima je pomoć potrebna.

HEP je dobio nagradu od Udruge osoba s invaliditetom za promicanje mobilnosti osoba s invaliditetom jer je omogućio registraciju specijalnog kombija i trajnu karticu za trošak goriva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙