FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brodskom skloništu za žrtve obiteljskog nasilja prijeti zatvaranje

SLAVONSKI BROD, 23. studenog 2012. (Hina) - Zbog problema s financiranjem Skloništu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Slavonskome Brodu prijeti zatvaranje, tvrdi Gordana Matanović, predsjednica Udruge Brod-grupe za ženska ljudska prava koja skrbi o skloništu.

Na okruglom stolu koji je ta Udruga organizirala uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Matanović je objasnila kako se sklonište i savjetovalište sufinanciraju temeljem godišnjih ugovora potpisanih s rnadležnim ministarstvom, Gradom i Županijom te manjim dijelom iz vlastitih projekata. Iz godine u godinu sredstva se smanjuju zbog teške situacije, ali ova je godina za nas preteška. Definitivno ćemo zatvoriti sklonište ako ne dobijemo sredstva koja su nam potrebna do kraja godine. Ministarstvo i grad će ispuniti svoje obveze, ali ostaje upitna županija“, tvrdi Matanović.

Iz Brodsko-posavske županije poručuju kako obveze uredno izvršavaju. Ugovor o sufinaciranju nisu prekršili jer su se obvezali isplatiti do 186 tisuća kuna no zbog slabijeg punjenja proračuna dosad su osigurali nešto više od sto tisuća.

Problemi s financiranjem Udruzi Brod donijeli su i druge brige. Kako tijekom tri ljetna mjeseca nisu isplatili plaće za šest zaposlenih u skloništu i savjetovalištu udruzi prijeti kazna od 10 a predsjednici Matanović kao odgovornoj osobi od 7 tisuća kuna ili 23 dana zatvora.

Uložili smo prigovor ali svjesni smo kako zakon moramo poštovati pa smo spremni snositi odgovornost. Organizaciji će vjerojatno biti blokiran račun ako ne plati a kako ja novaca za kaznu nemam ostaje - zatvor, kaže Matanović.

Voditeljica brodskog Skloništa Dubravka Zvačko napominje kako manjak i neredovitost uplata snažno osjećaju.

„Nedostatak nastojimo pokriti posuđivanjem od srodnih organizacija tako da žene, koje uglavnom dolaze zbog partnerskog nasilja i u skloništu se mogu zadržati najviše devet mjeseci, ne osjete probleme s kojima se suočavamo“ .

Kapaciteti brodskog skloništa koje djeluje više od tri godine gotovo su stalno popunjeni a od početka je pružilo utočište za 220 žena i djece –žrtava obiteljskog nasilja iz cijele Slavonije.

Kada bi se sklonište uistinu zatvorilo bila bi to golema šteta jer mi drugog skloništa nemamo, kaže predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Broda Slavica Nikšić. Naglašava i potrebu bolje komunikacije između Udruge Brod i ostalih institucija koje skrbe o žrtvama nasilja. U udruzi Brod se pak nadaju kako će problem financiranja uskoro riješiti. Misle i kako je način sufinanciranja skloništa temeljem ugovora s ministarstvom i jedinicama lokalne samouprave bolji od glavarina koji predlaže ministarstvo, jer ženama-žrtvama nasilja jamči brže zbrinjavanje i sigurnost .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙