FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbi sa sjevera Kosova traže jamstva od Beograda

BEOGRAD, 28. studenog 2012. (Hina) - Srbi sa sjevera Kosova obećali su u srijedu srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću da neće praviti probleme u primjeni sporazuma Beograda i Prištine o integriranom upravljanju administrativnim prijelazima, ali su zatražili i određena jamstva, izvijestili su srbijanski mediji.

Nikolić i Dačić sastali su se u Beogradu s predsjednicima općina na sjeveru Kosova i obvezali se da će im do 4. prosinca dostaviti tehnički protokol za primjenu sporazuma koji su potpisale vlasti u Prištini i Beogradu, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Kako je priopćeno, predsjednici četiriju općina na sjeveru Kosova, naseljenih Srbima, istaknuli su da neće raditi probleme u provođenju sporazuma o kontroli prijelaza ukoliko im budu pružena "određena jamstva" - da neće morati mijenjati srbijanske registarske pločice za kosovske i pribavljati kosovske iskaznice i osobne isprave, te plaćati carinu kosovskim vlastima.

"Ukoliko dobijemo tu vrstu jamstva da na prijelazima nećemo plaćati carinu kvazidržavi Kosovo, da nas neće tjerati da mijenjamo državljanstvo i osobne dokumente, na tim prijelazima, pomažući svojoj državi, nećemo raditi nikakve probleme. Mi ni ovako nećemo raditi probleme osim što ćemo iskoristiti pravo da nastavimo mirne prosvjede", rekao je predsjednik općine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Nikolić je poručio da "Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", a da će "učiniti sve što je u njezinoj moći da se osigura bolji život, mir i sigurnost građana" na Kosovu, navodi se u priopćenju nakon sastanka predsjednika srpskih općina na sjeveru Kosova s predsjednikom i premijerom Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙