FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen snažan pad prometa u španjolskoj maloprodaji

MADRID, 28. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Snažan pad prometa u španjolskoj maloprodaji nastavljen je u listopadu budući da je potražnju pogodila viša stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV), dodatno narušivši ionako slabo povjerenje potrošača, izvijestio je u srijedu državni statistički ured.

Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je promet u maloprodaji u listopadu smanjen za 9,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nakon revidiranog rekordnog 11-postotnog pada u rujnu.

Time se pad prometa protegnuo na 28 mjeseci.

Središnja banka upozorila je u srijedu da očekuje da će viša stopa PDV-a negativno utjecati na gospodarske aktivnosti u četvrtom tromjesečju.

Porez na dodanu vrijednost povećan je krajem ljeta za tri postotna boda, na 21 posto.

"Raspoložive informacije ukazuju na daljnji pad BDP-a u posljednjim mjesecima 2012. godine, kada se očekuje suprotan efekt u odnosu na očekivano povećanje potrošnje, i to zbog povećanja PDV-a u rujnu", izvijestila je središnja banka u mjesečnom izvješću.

"Oštar pad prometa u maloprodaji u rujnu i listopadu sugerira da će gospodarstvo platiti visoku cijenu u idućih nekoliko tromjesečja, budući da pokazatelji osobne potrošnje pokazuju obilježja srodna depresiji", zaključuju u depresiju", zaključuje Raj Badiani iz IHS Global Insighta.

Španjolska je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ponovo kliznula u recesiju a rast se ne oečkuje prije kraja iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙