FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju oprezno trgovanje

NEW YORK, 26. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju blagi pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu, nakon prošlotjednog snažnog rasta, jer su ulagači oprezni uoči sjednice ministara eurozone na kojoj će se odlučivati o pomoći Grčkoj.

S&P 500, Dow Jones i Nasdaq terminski indeks bili su u 12,30 sati u minusu oko 0,2 posto, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica skočile više od 3 posto.

Prošlotjedni snažan rast cijena dionica bio je posljedica nade ulagača da će SAD izbjeći 'fiskalnu liticu', automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Ovoga bi tjedna predsjednik Barack Obama i kongresni lideri trebali početi raspravu o tome kako smanjiti proračunski deficit i izbjeći 'fiskalnu liticu'.

U fokusu ulagača bit će danas trgovački sektor, s obzirom da su podaci o potrošnji Amerikanaca na 'Crni petak' vrlo pozitivni, pa se očekuje dobra predblagdanska shopping sezona.

Eurozoni, pak, problem predstavlja Grčka. Ministri financija tog bloka te predstavnici MMF-a i Europske središnje banke već neko vrijeme ne uspijevaju postići dogovor o načinu smanjenja grčkih dugova, pa odgađaju i odluku o novoj tranši pomoći toj članici eurozone.

Ulagači se nadaju da bi na današnjoj sjednici konačno mogli postići dogovor o pomoći kako bi Atena izbjegla bankrot.

No, na europskim se burzama jutros trguje oprezno. U 12,30 sati frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u minusu između 0,3 i 0,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙