FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZŽ: novo teritorijalno ustrojstvo kvalitetno raspraviti

ZAGREB, 23. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić nakon danas održane tematske sjednice o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi istaknuo je da, ako se uvodi novo teritorijalno ustrojstvo, to treba raspraviti kvalitetno i utvrditi kako se financiranju i tko obavlja koje javne poslove - državna uprava, ministarstva, županije, gradovi, općine.

"Tek onda možemo 'šarati i crtati' karte regija i županija ili više županija zajedno. To je naš pristup i na neki način prijedlog ministru da o tome raspravljamo", kazao je Galić dodavši kako svojim iskustvom župani žele pomoći vladi i ministarstvima.

"Bitno je krenuti u snažniju decentralizaciju, a ne donositi odluke i zakone koje idu prema centralizaciji", istaknuo je Galić nakon skupa na kojem je sudjelovao i ministar uprave Arsen Bauk. Ocijenio je da se ukidanjem nekih županija ne bi ostvarile veće uštede, jer su županijski proračuni ionako jako mali.

Upitan koji je njegov stav o raspuštanju predstavničkih tijela lokalne samouprave ne uspiju li donijeti proračun, Galić je rekao kako je stav svih župana da to nije dobro jer su svi kao čelnici izabrani sa svojim programima i na temelju njih dobili potporu. Ako predložimo proračun prema zakonu, smatramo da ga treba i provoditi na taj način.

Prihvaćamo uvođenje korektiva i kontrole no smatramo da je to na neki način nagrizanje, izravnih izbora i ako se taj dio dovede u pitanje, možda bi bilo bolje ići u pravcu da skupština bira čelnika izvršne vlasti, smatra Galić.

Na upit trebaju li župani istodobno biti i saborski zastupnici Galić je odgovorio kako je teško istodobno kvalitetno obavljati dva posla, no da treba staviti gradonačelnike, načelnike i župane i u isti položaj, odnosno ako mogu jedni da mogu i župani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙