FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izrazio je danas uvjerenje da će dioničarski ugovor s MOL-om biti promijenjen na zadovoljstvo obiju strana, te da će novonastale okolnosti oko presude Ivi Sanaderu pomoći MOL-u da shvati kako će vlada inzistirati na tome i da nema potrebe gubiti vrijeme čekajući konačnu presudu. Ti pregovori već su u tijeku, nisu lagani i traju dugo, ustvrdio je Linić u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskoga radija, podsjetivši da vlada cijelu ovu godinu raspravlja o tome da bi htjeli promijeniti dioničarski ugovor. Neovisno o samoj presudi Vlada nije zadovoljna s tim ugovorom i vjerujem da će on biti predmet izmjena i dopuna te zaključen na obostrano zadovoljstvo, dodao je. Po njegovim riječima, Vlada kao 44 postotni vlasnik dionica INA-e inzistira na ulaganjima u plinski biznis ili u naftne bušotine u Hrvatskoj, a zanima ju i rad obaju rafinerija, širenje tog dijela proizvodnje s ponudom na slovenskom tržištu, hrvatskom dijelu Bosne i Hercegovine. To je politika vlade vezana za budućnost INA-e, i dalje ćemo pregovarati s MOL-om kao strateškim partnerom u Ini neovisno o presudi, dodao je.

ZAGREB - Promjene koje je digitalna tehnologija donijela poslovanju knjižnica te pitanje kako se nositi s njima iz aspekta knjižničarske struke teme su knjige "Između javnosti i privatnosti: Knjižnice u vremenu e-knjige" autorica Aleksandre Horvat i Daniele Živković predstavljene danas u Zagrebu, prvog djela u domaćoj stručnoj literaturi u kojemu se sustavno obrađuju prava knjižničnih korisnika. Riječ je o stručnom priručniku u kojemu se s aspekta knjižničara govori o promjenama u djelovanju knjižnica u novom digitalnom okruženju, na koji je način elektronička knjiga promijenila radnu sredinu knjižničara i korisnika knjižnica, te na koji se način izmijenila organizacija posla i pohrana znanja u knjižnicama. Knjiga, izašla u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade (HSN), također govori i o pravu knjižničnih korisnika na privatnost, iz kojeg proizlazi čitav niz drugih prava kao što je primjerice njegovo pravo na zaštitu časti i ugleda ili pravo na zaborav, ali i pravo na pristup informacijama. "Postojeći Zakon o knjižnicama trenutno se uopće ne dotiče korisnika i njihovih prava. On mora biti prilagođen novome dobu jer knjižnica je društvena ustanova i kroz svoj odnos s korisnicima odraz svega što se događa u društvu", kazala je na današnjem predstavljanju Horvat.

ZAGREB - Saborska oporba suglasila se danas sa stavom Vlade o potrebi uvođenja financijske discipline, ali i upozorila da će predloženi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, s obzirom na tešku ekonomsku i financijsku situaciju u državi i društvu, doprinijeti jačanju, a ne smanjenju sive ekonomije. Ivan Šuker najavio je da će Klub HDZ-a biti suzdržan prema predloženom zakonu, ističući kako se porezna disciplina neće preko noći uvesti stegovnim mjerama. "Zakon je sam po sebi za pozdraviti, ali ima puno 'ali', među kojima je 'tajming' njegovog uvođenja, kao i pitanje jesu li svi porezni obveznici spremni na to", kazao je Šuker. Zapitao se i kako to da Hrvatska sada uvodi fiskalne kase dok ih neke druge europske zemlje ukidaju, upozorivši da bi "ovim administrativnim i poreznim nametom" moglo nestati na stotine ionako ugroženih obrta i zanimanja. Šuker je naglasio kako svaki zakon koji uvodi reda treba pozdraviti, ali da pritom treba uvažavati i neujednačenost regionalnog razvoja ili obrte koji su kulturna povijest Hrvatske i na ovaj način nestaju.

ZAGREB - U prigodi 20. obljetnice osnutka, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović uručio je danas Povelju Republike Hrvatske pripadnicima Udruge sedme gardijske brigade - Pumama za izniman doprinos u Domovinskom ratu, zaštiti mira i ustavnog poretka. Čestitao im je na svemu što su učinili za domovinu podsjetivši da su Pume osnovane 23. prosinca 1992. sa sjedištem u Varaždinu i samo dva mjeseca nakon toga krenule u prvi borbeni zadatak u strateški važnoj zadaći kod Generalskog Stola obranile most na rijeci Mrežnici. To je bila žila kucavica sjeverne i južne Hrvatske, a daljnji ratni put brigade išao je preko Maslenice, zadarskog i šibenskog bojišta, Bosne i Hercegovine gdje je u akcijama Zima, Skok i Ljeto '95. pripremana za akciju Oluja, istaknuo je Predsjednik. "Svima je još uvijek u sjećanju ulazak Puma u Knin gdje su zajedno s 4. gardijskom brigadom oslobodile taj grad. Nikad nećemo zaboraviti s kojim smo ponosom bili ispunjeni kada su se uz hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi zavijorile zastave legendarnih Puma i Pauka. Oslobođenje Knina imalo je velik značaj za pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu, vaš je doprinos golem i na tome vam hvala", poručio je Predsjednik.

ZAGREB - Zamjenik ministra financija Boris Lalovac danas je u Hrvatskom saboru izjavio kako očekuje da će uspostava sustava fiskalizacije u državni proračun godišnje donositi oko 1 milijardu kuna više poreznih prihoda, a s obzirom na fazno uvođenje sustava, u idućoj godini očekuje se oko pola milijarde kuna više u proračunu. Lalovac je predstavio Vladin konačni tekst Zakona o fiskalizaciji, koji bi s početkom iduće godine trebao omogućiti učinkovitiji nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom te u suzbijanju sive ekonomije. Zakon predviđa uvođenje fiskalnih blagajni koje će biti povezane s Poreznom upravom, a od kojih se očekuje da će stati na kraj praksi gotovo svih koji rade s gotovinom i koji iskazuju male promete i dnevne dohotke. U tom smislu, fiskalizacija predstavlja propisivanje skupa mjera kako bi se osiguralo da se svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini stvarno evidentira u poslovnim knjigama poreznih obveznika. Lalovac je naglasio kako podaci danas govore suprotno - od ukupnog ostvarenog prometa svega 15 posto odnosi se na promet u gotovini, što je malo vjerojatno s obzirom na ipak vidljivo plaćanje u gotovini.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" u komentaru novoga broja piše da je odluka Međunarodnog kaznenog suda o oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i ono što sve ona implicira, iznimno važno ne samo za njih osobno, branitelje i Hrvatsku, ni samo za međunarodne odnose, nego i za mnoga područja društvenog i javnog života u budućnosti. U uredničkome komentaru "Čas zaokreta za državnu politiku" Ivan Miklenić ocjenjuje da je radost do ushićenja po čitavoj Hrvatskoj, koja se može mjeriti s ushićenjem s kojim je dočekan završetak "Oluje", znak da politika koja je odbacivala predsjednika Tuđmana, hrvatske generale i branitelje, kao i snažnu samostalnu državu, ne može nikada više biti državna politika. Po komentatorovim riječima iz vlasti moraju otići političari koji ne bi bili spremni prilagoditi se bitno novim prilikama, a od sadašnjih vlasti sada se očekuje radikalni zaokret za državotvorno ostvarivanje svih legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa ili odstupanje. Međunarodna zajednica uvažava Hrvatsku, pa je krajnji čas da je uvažavaju i političari na vlasti u Hrvatskoj, dodaje se u komentaru.

SPLIT - Prilikom bacanja petardi u Splitu jedan je maloljetnik zadobio teške tjelesne ozljede, a radi se o puknuću bubnjića, doznaje se jutros u splitskoj policiji i bolnici. Policija je medije izvijestila kako se događaj zbio jučer oko 14.30 sati u gradskom kotaru Gripe gdje se 11-godišnjak igrao na ulici s ostalom djecom. U jednom trenutkuu 11-godišnjak je bacio petardu koja mu je nanijela teške tjelesne ozljede. Nakon ozljeđivanja je primljen na obradu u Klinički bolnički centar (KBC) Split gdje mu je pružena liječnička pomoć. Policija utvrđuje okolnosti ozljeđivanja.

OSIJEK - Na benzinskoj crpki u Osijeku jučer ujutro jedna je radnica u kanti za smeće pronašla šest ručnih bombi i devet komada raznog streljiva, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Na mjesto na kojem pronađeno oružje izašao je policajac za protueksplozijsku zaštitu koji je opasne predmete uklonio. Policijska uprava podsjeća građane da je u tijeku akcija "Manje oružja - manje tragedija" te da se po Zakonu o oružju oružje može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni ni prekršajni postupak. Policijska uprava poziva sve one koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje i eksplozivna sredstva da ga bez straha od kazne prijave policiji. Također upozorava građane da sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako se ono ne bi aktiviralo i nekog ranilo, nego da o svojoj nakani obavijeste policiju na broj 192 ili najbližu policijsku postaju, koja će po oružje poslati stručne i osposobljene policajce u civilu.

ZAGREB - Zagrebačka policija izvijestila je da je u ponedjeljak, 19. studenog oko 11 sati sa adrese u Zagrebu, Brezovička cesta, nestao 14-godišnji Lovro Pasarić. Dječak visine oko 160 centimetara, plave kose, u trenutku nestanka bio je odjeven u plave traperice i smeđu jaknu te je nosio ruksak nepoznate boje. Dječak je nestao s adrese boravišta - Brezovička cesta 98. Iz policije mole za pomoć u potrazi za nestalim maloljetnikom i pozivaju građane koji su vidjeli dječaka da o tome obavijeste najbližu policijsku postaju, nazovu na telefonski broj 192 ili informacije dostave putem e-maila na adresu nestali@nestali.hr ili zagrebacka@policija.hr. Po podacima Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), u Hrvatskoj se traga za 2523 nestalih.

DUBROVNIK - Dubrovačke ljetne igre nedavno su predstavljene u Kini u sklopu međunarodnog kulturnog sajma u Šangaju te na Pekinškom forumu predstavnika jugoistočnih europskih festivala. Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara, promocija festivala i razgovori o razmjeni kulturnih projekata održani su na poziv i u organizaciji Ministarstva kulture NR Kine, a Dubrovačke ljetne igre bile su jedini hrvatski predstavnik. Tijekom trodnevnog međunarodnog kulturnog sajma u Šangaju, na kojemu se okupilo nekoliko stotina predstavnika kulturnih institucija, voditeljica Ureda za odnose s javnošću dubrovačkih festivala Ivana Medo Bogdanović razgovarala je o mogućim gostovanjima u Dubrovniku, a u sklopu Pekinškog foruma održala je prezentaciju na temu "Marketing i odnosi s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara". Ovaj forum okupio je brojne sudionike, direktore kineskih festivala, opernih, kazališnih i drugih kulturnih institucija, sveučilišne profesore i studente, veleposlanike europskih zemalja te predstavnike medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙