FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH nema političke volje za slučaj poput Sanaderova

SARAJEVO, 20. studenog 2012.(Hina) - Ograničeni ljudski i materijalni resursi ali i nedostatak političke volje glavni su razlozi zbog kojih u Bosni i Hercegovini nema političara koji bi bili osuđeni na zatvorske kazne zbog korupcije kako je to slučaj s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, konstatirali su u utorak glavni tužitelji Republike Srpske i Federacije BiH.

"Kandidata (za bosanskohercegovačkog Sanadera) ima no nije problem u tužiteljstvu. Problem je u političkoj volji da se nešto dešava", kazao je novinarima glavni tužitelj RS-a Mahmut Švraka odgovarajući na pitanje kako to da niti jedan političar u tom entitetu kao ni u cijeloj BiH do sada nije procesuiran na način na koji je to hrvatsko pravosuđe učinilo s bišim premijerom.

Svraka je istaknuo kako u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala tužiteljstvo ne može samo ponijeti sav teret odgovornosti.

"Ja ovdje govorim o odgovornosti izvršne vlasti. Pravosuđu je potrebna politička volja i veća potpora", kazao je Švraka nakon sastanka u Sarajevu na kojemu su analizirani učinci tužiteljstava na svim razinama u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Glavni tužitelj Federacije BiH Zdravko Knežević je komentirajući presudu Sanaderu kazao kako federalno pravosuđe podupire djelovanje Državnog odvjetništva Hrvatske (DORH) a istodobno i samo kani nastaviti provoditi istrage protiv svih dužnosnika u BiH koji počine kazneno djelo.

"Kazneni zakon važi za sve i ne vidim zašto bi bilo tko na javnoj dužnosti od toga bio izuzet", kazao je Knežević podsjećajući da je u proteklih desetak godina veći broj političara u BiH već bio pod istragom.

Knežević tvrdi kako su odlučnost za nastavak takvog djelovanja pokazali svi tužitelji koji su sudjelovali na sastanku u Sarajevu.

"Mi ćemo se doista nastaviti boriti protiv počinitelja kaznenih djela sukladno objektivnim mogućnostima a to se posebice odnosi na organizirani kriminal i korupciju", kazao je Knežević.

Odgovarajući na pitanje ima li za to političku potporu, Knežević je kazao kako mu je bitno da postoji tužiteljska volja.

"A politička volja bi mogla biti daleko izraženija. Ambijent u kojemu živimo i radimo donekle i utječe na ostvarene rezultate. Da ima više potpore tužiteljstvima, sigurno je da bi i rezultati bili veći i po kvantiteti i po kvaliteti", kazao je glavni tužitelj FBiH pojašnjavajući kako su tužiteljstvima nužni i novi ljudi i dodatni tehnički kapaciteti.

U ovogodišnjem izvještaju Europske unije o napretku BiH konstatirano je kako je ta zemlja ostvarila tek ograničen napredak u borbi protiv korupcije koja je i dalje široko rasprostanjena kako u javnom sektoru tako i na planu privatno-javnog partnerstva.

U izvještaju je navedeno i to kako su istrage, kazneni progoni i osude u predmetima korupcije i dalje na niskoj razini.

Ukupna je ocjena EU kako je BiH "još uvijek u ranoj fazi borbe protiv korupcije" te kako su potrebni napori da bi se došlo do osude korupcije na visokoj razini vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙