FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske agencije o presudi Ivi Sanaderu

ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) - Agencije u susjednim zemljama i svjetske agencije prenijele su u utorak vijest o desetgodišnjoj zatvorskoj kazni izrečenoj bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu kojega je Županijski sud u Zagrebu proglasio krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i za uzimanje mita u slučaju Ina-Mol.

Slovenska agencija STA, koja piše da je suđenje trajalo godinu dana i donosi dio obrazloženja presude te navodi kako je 59-godišnji Sanader dužan vratiti nezakonito pribavljenih 41,1 milijuna kuna, te prenosi ocjenu hrvatskih medija o tome što će još uvijek nepravomoćna presuda značiti Hrvatskoj.

Hrvatski mediji nagađaju da bi u slučaju "pravomoćne presude Hrvatska mogla raskinuti sporazum s mađarskom tvrtkom Mol ako bi presuda potvrdila da je mađarski partner većinska upravavaljčka prava s Inom stekla postkupljivanjem", prenosi STA.

Srbijanska agencija Tanjug u opširnom izvješću iz Zagreba uz pojedinosti sa suđenja donosi i kraći životopis i politički put bivšeg premijera koji se iz aktivne politike povukao 2009., te podsjeća da ga čeka završetak suđenja po drugim optužnicma.

"Nekada najmoćniji čovjek u državi", Sanader je "mirno, bez komentara, saslušao presudu na koju ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, čiju će konačnu odluku čekati u zatovru", prenosi Tanjug.

Pod naslovom "Velika zatvorska kazna za korupciju bivšem moćnom čovjeku Hrvatske", francuska agencija France presse piše kako je nakon bivšeg rumunjskoj premijera Adriana Nastasea osuđenog na dvije godine zatvora 2012., Sanader drugi bivši premijer u jugoistočnoj Europi osuđen za korupciju.

AFP ističe da Sanader, protiv kojega je podignuto pet optužnica, od početka odbacuje krivnju i sebe proglašava žrtvom lova na vještice na politički motiviranom procesu. Također, AFP ističe da je hrvatska borba protiv korupcije nadasve važno pitanje koje Europska komisija budno prati prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU što se očekuje 1. srpnja 2013.

Agencija Reuters ističe da bi upravo presuda Sanaderu mogla poslužiti "kao dokaz da Hrvatska iskorjenjuje kopruciju" što Bruxelles pozorno motri prije nego se Hrvatska službeno pridruži bloku.

Reuters napominje da je Sanader "najviši državni dužnosnik osuđen za korupciju u budućoj članici Euorpske unije".

Kao i AFP i Reuters ističe važnost te presude koja bi "ako je ne sruši viša sudska instanca, mogla potaknuti izmjenu upravljačkog ugovora između MOL-a i INA-e".

Austrijska novinska agencija APA također prenosi vijesti o prvoj nepravomoćnoj presudi protiv bivšeg hrvatskog premijera, navodeći da je tužiteljstvo tražilo kaznu od 15 godina zatvora.

Interes medija za ovo suđenje i presudu bio je velik, dodaje APA ističući da je ukupno za praćenje suđenja Sanaderu bilo akreditirano 400 hrvatskih i stranih novinara i novinarskih ekipa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙