FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fuele u BiH 27. studenog, očekuju se "dosta intenzivni razgovori"

SARAJEVO, 20. studenog 2012.(Hina) - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele doputovat će u Bosnu i Hercegovinu 27. studenog kako bi s tamošnjim političarima nastavio razgovore o reformama nužnim za približavanje BiH Europskoj uniji, potvrdio je Fueleov glasnogovornik Peter Stano.

U izjavi koju u utorak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Stano je kazao kako se mogu očekivati "dosta intenzivni razgovori" povjerenika Fuelea i bosanskohercegovačkih političara, a cilj je da oni zajamče provedbu obveza koje su ranije sami preuzeli.

Od vlasti BiH očekuje se da do kraja godine predlože uspostavu jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s Europskom unijom te ustavne i zakonske promjene kojima će se iz izbornog sustava eliminirati diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina. Riječ je o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kojom je ocijenjeno da BiH krši prava pripadnika nacionalnih manjina jer im ne dopušta kandidiranje za članove Predsjedništva BiH ili zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH.

Ta je presuda donesena još u prosincu 2009. godine, no nikada nije provedena jer se političari u BiH nisu uspjeli usuglasiti oko očekivanih rješenja.

Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice BiH i jedan od podnositelja tužbe Europskom sudu za ljudska prava, ocijenio je u utorak kako je problem isključivo nedostatak političke volje za provedbu presude. "Ovdje političari slušaju samo sebe i eventualno svoje savjetnike", kazao je Finci lokalnim medijima ističući kako se kroz provedbu presude zapravo pokušavaju ostvariti neki drugi politički ciljevi.

Finci drži kako je rješenje u biti jednostavno jer treba izmijeniti tek jedan stavak ustava odnosno izbornog zakona. Istaknuo je kako bi bilo dovoljno izbrisati odredbe koje govore da se za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bira Srbin, a iz Federacije BiH Bošnjak i Hrvat i definirati kako se iz RS bira jedan, a iz FBiH dva člana državnog vrha.

Europska unija je provedbu presude "Sejdić-Finci" postavila kao uvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s BiH i ranije je zatražila da se to učini do kraja godine. Nakon toga otvorila bi se mogućnost da BiH poduzme daljnje korake u cilju podnošenja molbe za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙