FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Perinić: broj 112 prepoznat u javnosti

ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić istaknuo je danas da je broj 112 prepoznat i u hrvatskoj javnosti i kod turista te je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem tog broja od početka njegove primjene 2005. do danas.

"Broj ima svoju funkciju, a to se vidi po sve većem broju poziva koji dolaze na 112", rekao je Perinić nakon okruglog stola održanog pod nazivom "Sustav 112".

Načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava u DUZS-u Davor Spevec rekao je kako je broj 112 uveden kao jedinstven europski broj za sve vrste žurnih poziva. Istaknuo je kako je evidentan stalan rast broja poziva na 112, što znači da su "građani Hrvatske prepoznali i broj 112 i našu službu kao mjesto gdje će dobiti potrebnu pomoć".

Rekao je da su 2005., kad je broj 112 uveden, imali milijun poziva, a 2011. tri milijuna poziva.

Kazao je kako je suradnja s drugim žurnim službama dobra i zadovoljavajuća, ali uvijek se može poboljšati.

"Kroz standardne, operativne postupke imamo propisane procedure za većinu vrsta događaja. Postoji još prostor gdje bismo mogli unaprijediti suradnju i radimo na tome zajedno s drugim službama", rekao je Spevec.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić kazao je da su u hrvatskoj "zakonskog legislativi svi žurni brojevi legitimni - 192, 193, 194", ali vjeruje da će se vremenom ipak zbog dva bitna razloga taj sustav sjediniti jer se mora racionalizirati te zato što je i u hrvatskome i u europskom kontekstu to poznat broj za žurne službe.

"Iako je kod nas jako dobro brendiran broj 112 i cijeli DUZS je prepoznat prema tom broju, još će trebati raditi sa žurnim službama i na legislativi u tom dijelu", rekao je Perinić. Istaknuo je kako je Hrvatska u tom dijelu, kad je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, "jako dobro odmakla u cijeloj toj priči".

Tema redovitoga godišnjeg okruglog stola "Sustav 112" u sklopu dvodnevnog skupa koji su organizirali DUZS i europska organizacija za žurne pozive EENA bila je razmjena iskustava balkanskih zemalja o djelovanju sustava zaštite i spašavanja utemeljenog na broju 112, jedinstvenom europskom broju za hitne službe na koji građani mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša.

Na skupu je bilo oko 130 sudionika. Svoja su iskustva o sustavu 112 iznijeli predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, a u drugome dijelu stručne su preporuke dali predstavnici Velike Britanije, Češke, EENA-e i Bugarske.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić istaknuo je na skupu kako "sustav 112 posebice dolazi do izražaja u kompleksnim hitnim situacijama" koje traže usporedno alarmiranje i koordinirano djelovanje nekoliko hitnih službi ili udruga građana" te nužnu razmjenu iskustava i poticanje suradnje među zemljama u regiji jer požari, poplave i nesreće ne poznaju granice ni nacionalnost.

Uvođenje jedinstvenog europskog broja za hitne situacije 112, koji građanima, turistima i hitnim službama nudi mnoge prednosti, obveza je svih zemalja članica Europske unije u skladu s odlukom iz srpnja 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙