FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Oduševljenje oslobađajućom presudom

MOSTAR 16. studenog 2012. (Hina) - Predstavnici najvećih hrvatskih političkih stranaka i udruga iz Domovinskog rata izrazili su u petak oduševljenje presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uz ocjenu da je takva odluka bila jedina moguća.

"Pod emocijama smo. Ja sam bio sinoć u Zagrebu. To je jedino pravedna odluka", rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca i vetarana Domovinskog rata HVO-a Nikica Tomić. Po njegovim riječima, ova je presuda veliko ohrabrenje i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatima iz BiH koji će zajedno s obilježavanjem pada Vukovara obilježiti i uspostavu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota izrazio je zadovoljstvo što je drugostupanjskom presudom ukinuta odredba o udruženom zločinačkom pothvatu i što su hrvatski generali na slobodi.

"HDZ BiH časnim generalima Gotovini i Markaču želi sretan povratak u domovinu. Ova presuda je bila jedina moguća i najvažnije je da je ukinuta odredba o tzv. udruženom zločinačkom pothvatu", rekao je Relota.

Dodao je da očekuje da će ova presuda imati utjecaj i na odluku suda o šestorki hercegbosanskih dužnosnika iz BiH kojima se također sudi u Haagu.

"Vjerujem da će i oni biti slobodni ljudi", dodao je Relota.

Glavni tajnik HDZ-a 1990. Josip Merdžo rekao je da je "posebno emotivno doživio presudu generalima i da mu je posebno važno što je zasnovana na pravdi".

Hrvati u BiH s oduševljenjem su dočekali presudu generalima Gotovini i Markaču u Haagu. Na više mjesta istaknute su hrvatske zastave i slike dvojice generala. Lokalne radijske postaje su prenosile izricanje presude, a na više mjesta u općinskim središtima su se okupili građani kako bi proslavili ovu odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙