FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krišto: Samo Inzko može deblokirati krizu u BiH

MOSTAR, 27. listopada 2012. (Hina) - Potpredsjednica HDZ-a BiH i izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto pozvala je u subotu visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da poništi svoje ranije odluke kako bi se uspostavila nova vlast u Federaciji BiH ističući da je cijela država BiH talac krize u ovome entitetu.

Ocijenivši pravnim nasiljem Inzkov nalog iz travnja prošle godine kojima je poništio odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i u Federaciji BiH ozakonio vlast koalicije što su je predvodili SDP i SDA Krišto je rekla da je time došlo do najveće poslijeratne krize. Izrazila je pesimizam da blok SDP-a i HDZ-a može uspostaviti novu vlast iako ima parlamentarnu većinu zbog složenih mehanizama smjene i izbora novih dužnosnika.

"Ovo je gotovo bezizlazna situacija. Jedino je moguće izaći iz ove povlačenjem naloga od strane visokog predstavnika i vraćanjem u okvire ustava i zakona", rekla je dopredsjednica HDZ-a BiH u izjavi za medije u Mostaru.

Pojasnila je da nepostojanje jasne vlasti u Federaciji BiH blokira i rad državnih institucija.

Novu vlast u Federaciji BiH po uzoru na državnu vlast, trebali bi činiti dva HDZ-a, SDP i Savez za bolju budućnost BiH koji bi preuzeli mjesta u vlasti umjesto SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak koji se oštro protive smjenama.

Zbog složenih mehanizama izbora i smjene predsjednika Federacije BiH Živka Budimira iz HSP-a BiH za koju je potrebna dvotrećinska većina u oba doma federalnog parlamenta i potvrda ustavnog suda Federacije BiH mali su izgledi za promjenu vlasti u ovome entitetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙