FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće Iraca za ublažavanje zakona o pobačaju

DUBLIN, 14. studenoga 2012. (Hina/Reuters) - Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u srijedu ispred zgrade irskoga parlamenta tražeći da se stroga pravila o pobačaju ublaže nakon što je Indijki Saviti Halppanavar u bolnici u Galwayju odbijen prekid trudnoće, iako je imala trovanje krvi, nakon čega je u bolnici preminula.

Zakon o pobačaju oštar je i beskompromisan u Irskoj. Irski premijer Enda Kenny rekao je da se još čekaju rezultati triju istraga o smrti tridesetjednogodišnje Indijke koja je bila u 17-om tjednu trudnoće. Njezin je slučaj skrenuo pozornost na pravni sustav u kojemu se može naći trudnica s težim zdravstvenim problemima.

Iz Sveučilišne bolnice Galway, na zapadu Irske, nisu željeli komentirati vjeruju li liječnici da bi trovanje krvi 32-godišnje trudnice bilo spriječeno da je obavljen pobačaj umjesto što se čekalo da fetusu prestane raditi srce.

Slučaj nesretne Indijske izazvao je zgražanje na irskim društvenim mrežama i prosvjed pred parlamentom u Dublinu. Drugi će biti održan tijekom vikenda.

Prema irskom ustavu pobačaj je zabranjen, ali je 1992. godine Vrhovni sud donio odluku da procedura može biti legalna u slučaju kad nastavkom trudnoće ugrožen život žene. Međutim, zakonodavac to pitanje nije razradio pa je liječnicima ostavljeno da manevriraju u osjetljivom pravom području liječenja trudnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙