FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen "Repertoar hrvatskih kazališta" do 1840.

ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Knjiga "Repertoar hrvatskih kazališta" u kojoj su autorice Lucija Ljubić i Martina Petranović deskriptivno obradile važnije predstave na hrvatskom jeziku i izvedbe na stranim jezicima hrvatskih izvođača do 1840. predstavljena je danas u zagrebačkoj palači Narodni dom.

"Repertoar hrvatskih kazališta" peta je knjiga u sklopu istoimenog višegodišnjeg znanstvenog projekta pod vodstvom Branka Hećimovića kojemu je cilj što je moguće obuhvatnije utvrditi, popisati i obraditi repertoar hrvatskih kazališnih izvedbi od samih začetaka hrvatskoga kazališta do njegove suvremenosti. Do sada su objavljene tri knjige "Repertoara hrvatskih kazališta" u kojima su obuhvaćene izvedbe od 1840. do 1990. godine, a u pripremi je i četvrta u kojoj će biti obuhvaćeno razdoblje od 1991. do 2000. godine.

Akademkinja Dunja Fališevac rekla je da su Ljubić i Petranović u knjizi osvijetlile bogatu sliku ne samo kazališnog života, već i bogatstvo rane novovjekovne dramske književnosti. "Već sam pozamašan broj navedenih naslova dramskih djela neprijeporno pokazuje da je kazališni život tijekom nekoliko ranonovovjekovnih stoljeća u Hrvatskim zemljama bio plodan, bogat i kontinuiran te nije bio lociran samo u Dubrovnik i veće gradove mletačke Dalmacije" kazala je. Dodala je kako je bogat kazališni život bio i u brojnim gradovima kontinentalne Hrvatske kao što su Zagreb, Požega, Varaždin i drugi. Istaknula je i da je iz te teatrološke obrade vidljivo da je latinski jezik bio najčešći jezik predstava te da su Isusovci i njihove škole imali prvorazrednu ulogu u oblikovanju i stvaranju kazališnog života.

Fališevac je kazala i da je hrvatska dramska književnost u tom periodu bila žanrovski vrlo raznolika i bogata za čiju je živost prije svega bio zaslužan Isusovački red koji je diljem Hrvatske izvodio prije svega latinska, hrvatska ali i talijanska i njemačka dramska djela. "Ta prikazivana dramska djela bila su zaokupljena Grčkom i Rimskom mitologijom, Biblijskim temama, ali isto tako i suvremenim ratovanjima s Turcima, različitim sudbinama vladara te hrvatskih boraca protiv Turaka. Nisu izostale ni teme vezane uz isusovačku misionarsku djelatnost u najudaljenijim krajevima svijeta", istaknula je.

Knjigu (170 str.) objavila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i nakladnička kuća A.G.M.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙