FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret Aung San Suu Kyi i indijskog premijera u New Delhiju

NEW DELHI, 14. studenog 2012. (Hina/AFP) - Nekadašnja mianmarska disidentica Aung San Suu Kyi, koja je postala čelnica oporbe, trebala bi se u srijedu u New Delhiju susresti s indijskim premijerom Manmohanom Singhom, nakon što je potaknula Indiju da zadrži kritičan stav spram reformi u tijeku u njezinoj zemlji.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir doputovala je u utorak u Indiju prvi put nakon 25 godina, zemlju u kojoj je djelomično studirala ali i kojoj predbacuje bliskost s huntom 90-ih godina. U Indiji je živjela kao dijete kad joj je majka bila veleposlanica, a potom kao studentica.

Prije razgovora s premijerom, Suu Kyi položila je vijenac u memorijalnom centru Nehru. Krajem dana održat će govor u čast prvog premijera nezavisne Indije.

Otac nekadašnje disidentice, general Aung San, smatran junakom nezavisnosti Mianmara, bio je osobni prijatelj Jawaharlala Nehrua.

Nakon susreta sa Suu Kyi u Mianmaru u svibnju i poziva da dođe u Indiju, Manmohan Singh ustvrdio je da je Indija "vrlo ponosna na dugogodišnje odnose s njom i članovima njezine obitelji".

No, čelnica oporbe ponovno je izrazila "žaljenje" zbog odnosa Indije i hunte u razgovoru za indijske medije prije dolaska, potaknuvši Delhi da ostane kritičan spram reformi u tijeku.

"Pretjerani optimizam ne pomaže kad zatvarate oči na ono što ne valja. Tek smo na početku puta prema demokraciji", upozorila je ona u razgovoru za dnevnik The Hindu.

Indija se zbližila s minamarskom huntom 90-ih godina, surađujući na području sigurnosti i energetike.

Godine 2010. Washington je osudio šutnju New Delhija prema kršenju ljudskih prava u Mianmaru.

Američki predsjednik Barack Obama trebao bi sljedećeg tjedna posjetiti Mianmar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙