FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena fotomonografija o pohodu Pape Hrvatskoj 2011.

ZAGREB, 13. studenog 2012. (Hina) - Fotomonografija "Zajedno u Kristu. Pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj" dokumentira najvažniji događaj u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u 2011. godini - pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj - od kojega još dugo možemo živjeti na različitim razinama, rekao je izvršni urednik fotomonografije i glavni urednik "Glasa Koncila" msgr. Ivan Miklenić na večerašnjem predstavljanju u dvorani Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Predstavljanju fotomonografije nazočili su i predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić, koji je jutros otvorio 45. plenarno zasjedanje HBK, te biskupi koji sudjeluju na tome zasjedanju, među kojima i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup msgr. Alessandro D'Errico.

Po riječima predsjednika HBK, zadaća ovoga predstavljanja je i podsjetiti da Papin posjet Hrvatskoj isprva nije bio izgledan, ali ga je Papa prihvatio i zbog njegova povoda - Prvoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Msgr. Srakić osvrnuo se i na izrečena stajališta da taj četvrti posjet poglavara Katoličke crkve, hrvatski vjernički puk neće prihvatiti, a spominjale su se i velike cifre u eurima o troškovima Papina pohoda. Usprkos svemu tomu, Papa je tijekom posjeta bio razdragan i "sve je teklo jako dobro", rekao je msgr. Srakić citirajući riječi samoga pape Benedikta XVI. koji se tim riječima osvrnuo na uspostavu Đakovačko-osječke nadbiskupije 2008.

Da je doista "sve teklo jako dobro" pokazuje i ova monumentalna knjiga, rekao je msgr. Srakić koji je spomenuo i neke od ključnih događaja - Papino obraćanje u Hrvatskome narodnom kazalištu, nezaboravni susret s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, euharistijsko slavlje s brojnim vjernicima na Hipodromu te Papinu molitvu na grobu bl. Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj katedrali. Predsjednik HBK ocijenio je i da je HRT pokazao zrelost i stručnost u praćenju toga događaja kojemu je posvetio i potrebno vrijeme.

Izvršni urednik msgr. Miklenić rekao je pak da se nastojalo vjerno prikazati sve što se događalo 4. i 5. lipnja prošle godine u Zagrebu. Dodao je da su, s male distance, zanimljivi i neki naglasci iz govora dužnosnika, pa je tako spomenuo da je kardinal Bozanić čestitao Papi dijamantni jubilej svećeništva, a krčki biskup msgr. Valter Župan je na Hipodromu izjavio da bi katolička većina u Hrvatskoj htjela da djeca i dalje zovu svoje roditelje mama i tata, kao i da se revidira Zakon o pobačaju.

U knjizi su u sabrani, opisani i fotografski dokumentirani svi ključni događaji i službeni govori pape Benedikta XVI. i hrvatskih predstavnika.

Miklenić je napomenuo da su u knjizi i fotografije koje su ovjekovječili Papini fotografi, a nabavljene su iz fotografske službe vatikanskoga glasila "L'Osservatore Romano", kao i fotografije koje potpisuju: Zvonimir Atletić, Bernard Čović, Mijo Gabrić, Romeo Ibrišević, Josip Kopi, Goran Matošević, Ratko Mavar, Slavko Nedić, Nedjeljko Pintarić, Tomislav Šovagović i Ivan Uldrijan.

Grafički dizajner Damir Bralić istaknuo je da su tipograf Nikola Đurek i on htjeli knjigu učiniti reprezentativnom, ali bez suvišne ornamentike.

Izdavač fotomonografije je HBK, a nakladnik "Glas Koncila".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙