FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mateša: Ovo je veliko priznanje

ZAGREB, 12. studenog 2012. (Hina) - Ovo je veliko priznanje i nadam se da ću kroz naše djelovanje i sportske rezultate u sljedećem razdoblju to povjerenje i opravdati, kazao je Zlatko Mateša nakon što je danas jednoglasnom odlukom Skupštine dobio i četvrti mandat predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Neizvjesnosti oko izbora predsjednika HOO nije bilo jer je do 14. listopada, do kada su se primale kandidature, samo Mateša poslao kandidaturu za svoj četvrti mandat na čelu HOO-a.

"Činjenica da nisam imao protukandidata govori o jedinstvu unutar našeg nacionalnog odbora, no svatko se mogao kandidirati i nitko mu ne bi priječio da to i uradi", kazao je Mateša, koji je u svojem uvodnom govoru pred Skupštinom iznio smjernice i strateške ciljeve u sljedeće četiri godine.

"Naš prvi i najvažniji strateški cilj HOO-a u narednom radzoblju jest zadržati financijsku stabilnost sustava i pobrinuti se da svi oni koji ovise o sredstvima HOO-a ta sredstva i dobiju u pravo vrijeme. Poznato je da su vremena teška i nije lako doći do novaca koji bi pomogli našim sportašima, a pritom moram pohvaliti Vladu RH koja ispunjava sve naše zahtjeve. Priznajem da je naša bolna točka upravo to svakodnevno pribavljanje sredstava da bi sustav financijski bio stabilan, brojni sastanci sa sponzorima kojima također nije lako", kazao je Mateša, koji je uvjeren kako će hrvatski sport nastaviti s uspjesima i na sljedećim velikim natjecanjima.

"Prvo moramo nastaviti kontinuitet osvajanja medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i tu se uzdamo u našeg Ivicu Kostelića. Svakako nam je želja da na Olimpijskim igrama u Riju Hrvatska opet bude među 30 najuspešnijih zemalja po odličjima. U Londonu smo bili na 25. mjestu, a ja još ne mogu prežaliti nenastupanje Blanke Vlašić jer bi bili još bolji", osvrnuo se novi i stari čelni čovjek hrvatskog sporta koji je bio ponosan na standarde razvojnih programa HOO-a.

"Razvojni programi HOO omogućavaju te silne medalje i odlične rezultate i ne mogu se sjetiti nijednoga vrhunskoga sportaša koji u svojim počecima nije bio u tim programima. Sada je tim programima preko 400 sportaša i 78 trenera, te taj sustav funkcionira izvrsno. Moramo poboljšati i sportsku infrastrukturu, a već imamo projekte kojima se nadamo s ulaskom Hrvatske u Europske Uniju sljedeće godine domoći EU-sredstava iz razvojnih fondova za gradnju borilišta. Možemo se ugledati na primjer Slovenije koja je nakon ulaska u EU dobila velike novce s kojima su izgradili mnogo dvorana, bazena i ostalih sportskih borilišta".

Mateša je kazao kako je nužno uspostaviti suradnju i s Ministarstvom unutarnjih poslova po modelu suradnje s Ministartsvom obrane po kojemu je zaposlen 21 sportaš. Također, HOO se sprema predložiti Vladi RH da sva trgovačka društva u njenom većinskom vlasništvu podrže nacionalne selekcije i vrhunske sportaše, te da se pokrene inicijativa o zakonskoj izmjeni da se osnovica za obračun poreza na dobit umanji za visinu ulaganja sponzora u sport.

"U sljedeće četiri godine moramo riješiti i pitanje projekta centra za pripreme sportaša na otoku Silbi. Kako smo izgubili centar na otoku Badiji upravo je nedopustivo da zemlja koja se diči dugom obalom i preko tisuću otoka nema takav centar na moru", kazao je Mateša i dodao kako je danas imao i razgovor sa predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom.

"Sa Šukerom smo dogovorili da ćemo zajednički razvijati projekt nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Olimpijskim igrama. Žalosno je da najomiljeniji hrvatski sport i reprezentacija koja je među deset najboljih na svijetu nikad nije nastupila na Igrama. Vjerujem da ćemo to ispraviti već u Rio de Janeiru za četiri godine", zaključio je Mateša.

Skupština HOO-a je trebala biti održana 22. listopada, ali je zbog bolesti Zlatka Mateše, kojemu je 28. rujna pozlilo tijekom sastanka Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Andori pa je prebačen u bolnicu u Barcelonu gdje mu je ugrađeno pet srčanih premosnica, prebačena za danas.

Današnju izbornu skupštinu HOO-a pratili su povjerenik Predsjednika RH za sport Branko Tušek, pomoćnik Ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi i počasni član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙