FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

DOHA

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u nedjelju u višednevni službeni posjet Kataru gdje će se sastati s najvišim katarskim dužnosnicima i otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u glavnom gradu Dohi. U Josipovićevoj pratnji uz suprugu Tatjanu u Katar je doputovalo i brojno hrvatsko izaslanstvo u čijem je sastavu i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, te više od 40 predstavnika hrvatskih tvrtki. Hrvatski predsjednik je uoči puta rekao da očekuje kako će posjet biti uspješan. "To je zemlja koja ima ogromne gospodarske potencijale", kazao je Josipović. Naglasio je da je cilj posjeta s jedne strane otvoriti investicijske kanale, a s druge da se uspješne hrvatske tvrtke predstave potencijalnim partnerima u Kataru. Gospodarski dio izaslanstva također se nada da će posjet iskoristiti za razvoj gospodarskih odnosa s jednom od najbogatijih zemalja svijeta. Hrvatska strana posebno je zainteresirana za mogućnost suradnje u izgradnji LNG terminala, privlačenje katarskih ulagača u velike turističke projekte, te veću nazočnost hrvatskog gospodarstva na katarskom tržištu, osobito tvrtki iz prehrambene, informatičke i vojne industrije.

LJUBLJANA

Nijedan od tri kandidata na današnjim predsjedničkim izborima u Sloveniji nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu glasova, a u drugom krugu kroz tri tjedna za to će se mjesto boriti aktualni predsjednik Danilo Tuerk i bivši premijer Borut Pahor, pokazali su rezultati izlazne ankete agencije Mediana za Slovensku televiziju i POP-TV objavljene u 19 sati, odmah nakon zatvaranja birališta. Prema rezultatima paralelnog glasovanja koje je objavila nacionalna Slovenska televizija, Borut Pahor je dobio 41,9 posto glasova posto glasova, Danilo Tuerk 37,2 posto, a Milan Zver, kandidat najbliži vladi premijera Janeza Janše, 20,8 posto posto. Izlazne ankete na nacionalnom uzorku od 11.000 birača provela je za Slovensku televiziju i komercijalnu televiziju POP-TV, agencija Mediana, prema čijim tvrdnjama ti rezultati mogu odstupati od konačnih službenih rezultata, najviše oko jedan posto.

LJUBLJANA

Slovenski premijer Janez Janša u nedjelju je komentirajući rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora izrazio razočaranje niskim odazivom birača, te naveo da će njegova stranka razmisliti koga podržati u drugom krugu u kojemu će birači odlučivati između bivšeg premijera Boruta Pahora i aktualnog predsjednika Danila Tuerka.

Zahvaljujući kandidatu svoje stranke, eurozastupniku Milanu Zveru koji je na izborima dobio samo petinu glasova, Janša je rekao da je Zver za razliku od Tuerka i Pahora u svojoj kampanji govorio otvoreno o "ozbiljnom stanju" u kojemu se nalazi država i podržao "hitne reforme" koje su državi potrebne da izađe iz krize, te tako na sebe prihvatio "nezahvalnu ulogu" jer je branio nepopularnu politiku vlade. U svojim prvim izjavama nakon objave neslužbenih rezultata prvog kruga Pahor i Tuerk najavili su borbu kako bi u preostala tri tjedna u novoj kampanji uspjeli bolje predstaviti svoj program biračima.

Pahor je rekao da je broj glasova koje su mu namijenili birači premašio njegova očekivanja, te da to predstavlja inspiraciju. Tuerk je u svojoj izjavi nakon objave neslužbenih rezultata rekao da je rezultat otvoren, da je optimist i da se nada pobjedi u drugom krugu.

LJUBLJANA

Zbog jakih oborina koje se očekuju tijekom noći na ponedjeljak slovenska agencija za okoliš proglasila je u nedjelju navečer tzv. crveni alarm, najveći stupanj opasnosti od poplava za jugozapadni i sjeverozapadni dio države, s najavom da zbog očekivanih oluja tijekom noći vrlo velika opasnost od poplava vrijedi i i za veći dio zapadne i središnje Slovenije. Kako javljaju mediji, rijeke Soča i Vipava na sjeveroistoku zemlje još se nisu izašle iz korita, ali su dežurnim službama i stanovništvu tijekom dana podijeljene vreće s pijeskom za obranu od poplava. Hirolog Janez Polajnar izjavio je u nedjelju navečer za Slovensku televiziju da bi u nekim krajevima u zapadnim i središnjim krajevima Slovenije tijekom noći i u ponedjeljak moglo pasti i do 200 milimetara oborina, te da bi se zbog intenzivnih padavina u austrijskoj pokrajini Koruškoj i protok rijeke Drave u Sloveniji mogao jako povećati, na 2000 kubičnih metara u sekundi.

MOSTAR

Ratni načelnik Glavnog stožera Armije BiH zaprijetio je predsjedniku srpskog entiteta Miloradu Dodiku da će biti eliminiran ukoliko nastavi prijetiti raspadom zemlje i ponižavati Bošnjake, na što je Dodik odgovorio da je Halilović marginalni političar čije prijetnje ne doživljava ozbiljno. "On mora znati da mu Srbija i Crna Gora više ne mogu pomoći. On mora znati da nema više HVO-a i Hrvatske vojske, ni Tuđmana u Zagrebu ili Miloševića u Beogradu. Ako nas Dodik bude naljutio, mi ćemo s njim završiti po kratkom postupku“, rekao je Halilović u intervju za TV1 iz Sarajeva. Pojasnio je da Dodik stalno ponižava Bošnjake prijetnjama o raspadu zemlje što mu, tvrdi, Halilović neće poći za rukom. Bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH dodao je da je Dodik "proizvod međunarodne zajednice i da si se oni trebali baviti s njim".

BEOGRAD

Posljednja desetljeća izbrisala su rezultate borbe i pobjede Srbije na strani saveznika Srbija prije 100 godina, ustvrdio je u nedjelju u Beogradu srbijanski premijer Ivica Dačić u povodu Dana primirja u Prvom svjetskom ratu. "Mi smo bili na strani pobjednica Prvog svjetskog rata, za razliku od drugih jugoslavenskih naroda s kojima smo stvorili novu zajedničku državu, iz koje su oni krvavo izišli devedesetih godina prošlog stoljeća. Time ova poslednja desetljeća potpuno potiru rezultate borbe srpskog naroda u zadnjih 100 godina", izjavio je Dačić prigodom polaganja vijenaca na Spomen kosturnicu braniteljima Beograda u Prvom svjetskom ratu. Srbijanski premijer je podsjetio da je tijekom Prvog svjetskog rata Srbija pretrpjela najveće gubitke, ali je istaknuo kako nije siguran da su odluke donijete nakon tog rata, odnosno način na koji je stvorena nova država Srba, Hrvata i Slovenaca, "unaprijedile nacionalni i državni interes Srbije".

WASHINGTON

Elektronička pošta i identitet njezina primatelja, žene čiji identitet još nije poznat, u nedjelju su i dalje izazivali pitanja u Sjedinjenim Državama, dva dana nakon neočekivane ostavke direktora CIA-e Davida Petraeusa zbog izvanbračne veze.

"Nije bilo nikakve opasnosti za nacionalnu sigurnost. Do danas je nije bilo", istaknula je u nedjelju za TV mrežu Fox News predsjednica odbora za obavještajne službe američkog Senata, demokratska senatorica Dianne Feinstein. Petraeus, koji je na dužnosti bio tek nešto više od godinu dana, rekao je u petak da je dan ranije ponudio ostavku predsjedniku Baracku Obami koji ju je sutradan prihvatio. Američki mediji brzo su otkrili da mu je ljubavnica bila četrdesetogodišnja Paula Broadwell. FBI je otkrio vezu, koja je danas raskinuta, istraživajući elektroničku poštu Broadwell koja je, po pisanju medija, prijetila drugoj ženi. Ova se toliko prestrašila da je zatražila zaštitu FBI-ja. Istraga je zatim došla do Petraeusa koji je saslušan "prije dva tjedna", rekli su policijski čelnici za Washington Post. Odgovarajući na pitanje o identitetu te žene Feinstein je rekla da "FBI-jeva istraga još traje" i da "ne želi o tome govoriti". Kako piše New York Times, pozivajući se na dvojicu dobroobaviještenih vladinih dužnosnika, ta žena "nije član obitelji ni član vlade". "Narav njezine veze s Petraeusom nije poznata", dodaje list. Prenoseći isti izvor, list navodi da se čini kako se te dvije žene "bore za (Petraeusovu) naklonost pa čak i ljubav".

LONDON

Predsjednik upravnog vijeća BBC-ja Chris Patten priznao je u nedjelju da toj javnoj mreži treba "radikalan preustroj" nakon naglog pada njezina ugleda u dvama pedofilskim skandalima. Patten je u razgovoru na BBC-jevu TV1 rekao: Ako me pitate treba li BBC-ju radikalan preustroj, kažem da, doista mu treba. Mi to moramo učiniti". Dodao je da je program u kojemu se jednog bivšeg konzervativnog čelnika krivo optužuje za pedofiliju prošao "sve moguće stupnjeve BBC-jeve hijerarhije" i provjere. U subotu je glavni direktor BBC-ja George Entwistle dao ostavku nakon objave neutemeljene optužbe u emisiji Newsnight koja obrađuje aktualne teme.

LONDON

Britanska policija objavila je da je u nedjelju ujutro uhitila muškarca starijeg od 70 godina u okolici Cambridgea, u okviru istrage o BBC-jevu bivšem voditelju Jimmyju Savileu, pod sumnjom da je spolno zlostavljao malodobnike. Muškarac čiji identitet nije otkriven sumnjiči se za spolno zlostavljanje i oslobođen je uz jamčevinu, dodaje policija. To je treće uhićenje u okviru istrage nazvane Yewtree, nakon uhićenja 69-godišnjeg britanskog glumca i pjevača Freddieja Starra 1. studenog i bivše pop zvijezde Garyja Glittera 28. listopada u Londonu. I ta dvojica su puštena uz jamčevinu. Policija je sredinom listopada objavila da je pokrenula kriminalističku istragu o osumnjičenicima koji su još živi, budući da je Jimmy Savile umro koncem 2011. u 84. godini. Savile, radijska zvijezda u Velikoj Britaniji od 60-ih do 80-ih sumnjiči se za zlostavljanje tristotinjak tinejdžera tijekom četrdeset godina, rekao je Scotland Yard koji ga opisuje kao "spolnog grabežljivca".

BELFAST

Irski premijer u nedjelju je, po prvi put u povijesti, položio vijenac na grob palim britanskim vojnicima u povodu britanskog Dana sjećanja, što je najnovija gesta pomirenja dvaju povijesnih neprijatelja. Danom sjećanja obilježava se uspomena na britanske ratne žrtve, a karakteristično nošenje cvijeta maka tom prigodom kontroverzan je običaj u Irskoj zbog brojnih zločina koje su počinili britanski vojnici u Sjevernoj Irskoj i Irskoj tijekom britanske vladavine prije stjecanja neovisnosti. Premijer Enda Kenny sudjelovao je na svečanosti u Enniskillenu u Sjevernoj Irskoj na 25. obljetnicu bombaškog napada IRA-e u kojem je na Dan sjećanja poginulo 12 ljudi, što je bio jedan od najkrvavijih napada u tri desetljeća vjerskoga nasilja u toj zemlji. Minutom šutnje odao je počast žrtvama, položio vjenac na spomenik ratnim žrtvama na mjestu gdje je 1987. eksplodirala bomba IRA-e, ali nije nosio cvijet maka. Njegova gesta uslijedila je nakon posjeta kraljice Elizabete II. Irskoj, što je bio prvi posjet nekog britanskog monarha od stjecanja neovisnosti.

ATENA

Više tisuća prosvjednika nagrnulo je u nedjelju kasno poslijepodne prema parlamentu u središtu Atene prosvjedujući protiv rezova u proračunu za 2013. o kojima se noćas treba glasovati. Po procjeni policije, u dvjema zasebnim povorkama bilo je 15.000 prosvjednika. Sindikati privatnog sektora GSEE i javnog Adedy, bijesni zbog nastavka politike štednje, s planiranom uštedom u proračunu većom od 9 milijardi eura i recesijom od -4,5 posto u 2013., pozvali su na prosvjede protiv "nepopularnih" proračunskih mjera. GSEE u priopćenju traži da se "ne glasuje za te mjere i da se mijenja politika štednje u Europi i u Grčkoj koja dokida socijalna prava". "Zaustavimo katastrofu, organizirajmo svrgavanje" (vlade), pisalo je na transparentu glavne oporbene stranke Syrize (radikalna ljevica). "Otjerajmo ih", moglo se pročitati na drugom transparentu. U nacrtu proračuna za 2013. koji u načelu trebaju prihvatiti zastupnici koalicijske vlade, sastavljene od desnice, socijalista i demokratske ljevice, koja ima tek 168 od 300 zastupnika, planira se uštedjeti više od 9 milijarda eura, od čega 7,6 milijarda zahvaljujući smanjenju plaća i mirovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙