FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvor za prosvjednika pokazuje nehumanost ruskih vlasti

MOSKVA, 10. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Ruski oporbeni aktivist Aleksej Navalni u subotu je izjavio kako je četveroipolgodišnja kazna zatvora dosuđena prosvjedniku protiv predsjednika Vladimira Putina još jedan dokaz oštrog i nehumanog odnosa vlasti prema disidentima.

Voditelj fitness kluba Maksim Luzjanin, prvi od 17 Rusa uhićenih tijekom masovnih prosvjeda organiziranih uoči Putinove inauguraciju u svibnju, u petak je osuđen na četiri i pol godine zatvorske kazne zbog poticanja nereda i nasilja protiv pripadnika policije koje je gađao komadima asfalta pošto su izbili sukobi između prosvjednika i policije.

Tada je ozlijeđeno tridesetak policajaca i desetak prosvjednika, a privedeno oko 400 oporbenih aktivista. Oni su kasnije pušteni. Od 18 optuženih za sukob s policijom 13 ih se nalazi u pritvoru.

Oporbeni vođe smatraju da je nasilje isprovocirala policija te presudu Luzjaninu vide kao dio progona kritičara vlade iza kojega stoji Kremlj. Prva presuda, smatraju promatrači, nagovještaj je da će i ostali optuženi dobiti velike kazne, s obzirom na to da je Luzjanin jedini koji je u potpunosti priznao krivnju.

Dosad su uhićeni prosvjednici osuđivani najviše na 15 dana zatvora. Ostale osobe optužene za umiješanost u sukobe s policijom mogle bi dobiti i do 10 godina zatvora.

Rusko istražno povjerenstvo koje je u proteklih nekoliko mjeseci pokrenulo niz kaznenih postupaka protiv oporbenih čelnika, prošli je mjesec objavilo oštro upozorenje i poruku u kojoj stoji kako "svi oni koji misle da mogu nekažnjeno organizirati pobune, planirati i pripremati terorističke napade i ostale slične akcije koje predstavljaju prijetnju životima i zdravlju građana Rusije, podcjenjuju profesionalnost ruskih specijalnih službi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙