FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena izdanja Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra

ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Knjige u nakladi Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata objavljene 2011./2012., među kojima i knjige dokumenata "Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. - dokumenti (knjiga 11) - Dokumenti vojne provenijencije 'Republike Srpske Krajine' (siječanj-lipanj 1994.)" te 12. knjiga dokumenata "Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. - dokumenti (knjiga 11) - Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (siječanj-lipanj 1994.)" predstavljene su danas u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.

Danas je u HDA također predstavljeno dvojezično izdanje knjige Marca Chaurela - Gastona Bessona "Život na meti (francuski dragovoljac u Domovinskom ratu)", za koju je predstavljač Ivan Radoš rekao kako ona, kao i knjiga o francuskom dragovoljcu Jeana Michela Nicollieru, kojeg su na Ovači ubili Srbi, govori o motivim stranih dragovoljaca koji su se uključili u rat za obranu Hrvatske. Smatrali su da se bore za pravdu i na strani dobra, rekao je te dodao kako se Nicollierova majka odlučila za život u Hrvatskoj, drugoj domovini svoga sina.

Imamo podatke o preko 600 stranih dragovoljaca, od koji su 72 poginula te 90 ranjeno, podsjetio je.

Radoš je napomenuo kako je dragovoljaca bilo iz tridesetak zemalja, a najviše iz Engleske i Francuske.

Govoreći o knjigama dokumenata predstavljači su istaknuli kako 11. knjiga govori o organizaciji srpske pobune u Gorskom kotaru te srpskim pokušajima da Hrvatsku prepolove na dva dijela, a u 12. knjizi objavljeni su dokumenti o srpskim pokušajima da ujedine srpske tvorevine s Jugoslavijom.

Povjesničar Mato Artuković posebno je istaknuo historiografsku vrijednost knjige ravnatelja HMDCDR-a Ante Nazora "Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih", ocjenivši kako ona precizno govori o srpskoj agresiji na Hrvatsku. Dodao je kako se u javnosti i službenoj politici danas izbjegava imenovati agresora na Hrvatsku. "Danas i zadnji baja u Slavoniji zna da su agresiju na Hrvatsku počinili Srbi", rekao je dodavši kako to nažalost oni koji tvrde da su rat izazvali "konglomerati loših politika" ni danas ne znaju.

U Hrvatskom državnom arhivu predstavljene su i knjige Panajotija Gilve "MOMP 'Zvir' - otok Hvar u Domovinskom ratu", fotomonografija Zvonimira Tanockog "Vinkovci u Domovinskom ratu", Vladimira Mukuseva "Crna mapa - priča jedne novinarske istrage", Anđelka Mijatovića "Otkos-10 (prva uspješna oslobodilačka operacija OS RH u Domovinskom ratu - Domovinski rat u zapadnoj Slavoniji 1990.-1991.) te zbornik radova "Srpska pobuna u zapadnoj Slavoniji", a zapovjednik 108. pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko Ivo Filipović govorio je o monografiji te brigade HVO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙