FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ako se želi izvući iz krize Hrvatska mora održati financijsku stabilnost, nastaviti strukturne reforme i maksimalno iskoristiti pogodnosti od ulaska u Europsku uniju (EU), poručio je direktor Svjetske banke za zemlje srednje Europe Peter Harrold s današnje konferencije za novinare. Harrold je na oproštajnom razgovoru s hrvatskim novinarima, budući da odlazi u mirovinu, istaknuo da ostaje optimistom u vezi mogućeg ekonomskog oporavka Hrvatske, pogotovo ako će znati iskoristiti ogromna sredstava od 10 milijardi eura koja će joj u idućih sedam godina biti na raspolaganju iz EU-ovih fondova. No, Hrvatska se mora dobro pripremiti kako bi bila u stanju povući te novce, upozorava Harrold. Hrvatska vlast također mora učiniti sve što može kako bi privukla strana izravna ulaganja te da javne investicije financira iz EU-ovih izvora umjesto iz domaćih sredstava. Harrold je ponovio da hrvatska Vlada mora nastaviti s fiskalnom konsolidacijom te u novom proračunu nastaviti s rezanjem troškova i smanjenjem deficita kako bi održala kreditni rejting. Također treba nastaviti napore da porezno opterećenje prebaci s rada na imovinu. Svjetska banka ne očekuje u idućoj godini velike pomake u kretanju hrvatskog BDP-a.

ZAGREB - Pulski Uljanik objavio je danas javni poziv zainteresiranim institucionalnim ulagateljima za upis novih redovnih dionica, namjera izdati najviše do 3.354.380 novih dionica u nominalnom iznosu od 90,00 kuna po dionici, a raspon cijene za upis novih dionica iznosi od 90,00 do 100,00 kuna. U javnom pozivu, objavljenom na Zagrebačkoj burzi, podsjeća se da je glavna skupština društva Uljanik 30. kolovoza donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica, kojom se temeljni kapital društva povećava s 201,26 milijuna kuna za najviše 301,89 milijuna kuna na najviše 503,15 milijuna kuna. Povećanje temeljnog kapitala provodi se javnom ponudom dionica institucionalnim ulagateljima uplatama u novcu, uz uvjet upisa i uplate po pojedinom ulagatelju od najmanje 5.000 novih dionica. Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako se u roku za upis i uplatu, do 23. studenog, upiše i uplati najmanje 1.118.127 novih dionica.

ZAGREB - Izvanredna skupština Ine, koja će se održati 18. prosinca, odlučivat će o imenovanju tri nova člana Nadzornog odbora koji u tom tijelu predstavljaju hrvatsku Vladu, odnosno o imenovanju u Nadzorni odbor Siniše Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika, objavila je danas Ina. Uprava Ine je, na zahtjev Vlade Republike Hrvatske kao dioničara Ine, donijela odluku o sazivanju izvanredne glavne skupštine za 18. prosinca, a dioničarima je za tu skupštinu predložen opoziv dosadašnja tri člana Nadzornog odbora koji predstavljaju Vladu i imenovanje tri nova člana. Skupštini je tako predloženo da opozove dosadašnje članove Nadzornog odbora Ine - Davora Šterna (koji je bio i predsjednik Nadzornog odbora), Gordanu Sekulić i Damira Vanđelića, te da za nove članove izabere - Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika, kao predstavnika Republike Hrvatske. Njihovo imenovanje u Nadzorni odbor Ine Vlada je predložila krajem listopada, a tada je Nadzornom odboru predložila da za predsjednika tog tijela izabere Sinišu Petrovića.

ZAGREB - Kvaliteta mora postati strateško opredjeljenje u svim segmentima društva, a podizanje razine kvalitete u poslovanju jedan je od nužnih alata za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, istaknuto je na današnjem skupu "Odlučujući čimbenik - kvaliteta" u organizaciji Hrvatskog društva za kvalitetu (HDK). Skup je organiziran u povodu 10. hrvatskog Dana kvalitete (6. studenog), 18. europskog tjedna kvalitete (5. do 11. studenog) te 23. svjetskog dana kvalitete (8. studenog). Na skupu su, također već tradicionalno, dodijeljene Povelje HDK. Dobitnici Povelje za poticanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu su Saponia iz Osijeka, Hrvatski zavod za norme i tvrtka Sital iz Zagreba koja se bavi provođenjem tehnologije i izvođenja radova antikorozivne zaštite. Dobitnik Povelje za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete je CROLAB, a dobitnik Povelje za životno djelo Nanad Injac.

ZAGREB - Ukupni depoziti stanovništva kod Hrvatske poštanske banke na kraju listopada ove godine premašili su 7,5 milijardi kuna, pri čemu su kunska i devizna štednja gotovo izjednačene, objavili su danas iz te banke. Tijekom promotivne akcije "Štednja za 5", koja je trajala tri i pol mjeseca i završila na Dan štednje, 31. listopada, Hrvatska poštanska banka je privukla i 1500 novih štediša koji su oročili svoj novac i prvi put postali klijenti HPB-a. Od ukupnih depozita stanovništva u HPB-u kunski dio iznosi blizu 3,7 milijardi kuna ili 49 posto, dok je udjel deviza 3,8 milijardi kuna, odnosno 51 posto, po čemu se HPB razlikuje od ostatka bankarskog sustava u Hrvatskoj u kojem devizni depoziti zauzimaju visokih 80 posto, napominju iz te banke.

ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Bank objavila je danas na Zagrebačkoj burzi da namjerava izdaci obveznice, dospijeća 2017. godine, u iznosu do najviše 700 milijuna kuna. Erste&Steiermaerkische Bank d.d., sa sjedištem u Rijeci, sukladno donesenim odlukama nadležnih tijela Banke, namjerava izdati obveznice u nematerijaliziranom obliku, koje glase na ime, u denominaciji od 1 kune te dospijeća 2017. godine, navodi se u obavijesti. Kuponska kamatna stopa bit će određena prilikom određivanja cjenovnih uvjeta obveznica. Kamata se plaća polugodišnje. Planirani nominalni iznos izdanja iznosi do maksimalno 700 milijuna kuna.

ZAGREB - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosila 1,76 milijardi kuna, što je 2,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, konačni su podaci Državnog zavoda za statistiku. Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,2 milijarde kuna i manja je za 0,7 posto, a vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je pala za 5,9 posto, na 551,7 milijuna kuna. U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju sirovo kravlje mlijeko sudjeluje s 20,2 posto, potom grubo obrađeno drvo s 17,8 posto, a slijede žive svinje s udjelom od 14,8 posto, živa goveda 10 posto, žitarice s udjelom od 9,3 posto itd.

ZAGREB - Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru o prvih devet mjeseci ove godine bilo je 643, što je 20 tih putovanja ili 3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali je na njima u Hrvatsku došlo 2 posto više putnika ili njih gotovo 920 tisuća. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da je u rujnu kružnih putovanja stranih brodova bilo gotovo 9 posto manje nego prošlog rujna, odnosno 125. S njima je i Hrvatsku došlo 173,3 tisuće putnika ili 0,8 posto manje nego u istom mjesecu lani. Prema zastavi broda na kružna putovanja su u Hrvatsku dolazili iz ukupno 15 zemalja svijeta, a najviše je uobičajeno tih putovanja i u prvih devet mjeseci bilo s brodovima pod zastavom Bahama, 136. Slijede putovanja brodova pod zastavom Malte 117, Italije 95, Paname 69 te Bermuda 53.

ZAGREB - Drugi dan zaredom, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su i danas utonuli u minus, a po cjenovnom gubitku predvodi dionica Dalekovoda. Crobex indeks bio je oko 12 sati u minusu za 0,98 posto, na 1.744 boda, a Crobex10 za 0,60 posto, na 984 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 2,2 milijuna kuna. Dionicom Dalekovoda do podneva je ostvareno 674.000 kuna prometa, a cijena joj je potonula 7,8 posto, na 85,5 kuna. Dionicom Valamar Adrije trgovalo se za 629.000 kuna, a cijena joj se pala 1,28 posto, na 106 kuna. Dionica HT-a bilježi pad cijene za 1,09 posto, na 209 kuna. Cijena većine dionica je u minusu, pri čemu su znatnije gubitke do podneva zabilježile dionice Diokija, čija je cijena potonula 5,7 posto, te Luke Ploče, za 5,18 posto. Među rijetkim dobitnicama, pak, izdvajaju se dionice Viadukta sa rastom za 6,66 posto, te Badel 1862 za 5,57 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,05 posto, dok je na tjednoj razini, prema tečajnici od prošloga petka, blago ojačala prema euru, za 0,009 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,532133 kune. Kuna je na tjednoj razini izrazitije oslabila prema američkom dolaru za 1,29 posto, te srednji tečaj dolara iznosi 5,924749 kuna. Na vrijednosti je prema kuni na tjednoj razini dobila i britanska funta, za 0,41 posto, na 9,451792 kune po srednjem tečaju. Švicarski je franak blago ojačao na tjednoj razini, za 0,08 posto i njegov srednji tečaj iznosi 6,247622 kune. U odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a kuna je oslabila prema dolaru za 0,23 posto, prema funti za 0,26 posto i prema franku za 0,04 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙