FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kongres i Senat SAD-a izabran rekordan broj žena

WASHINGTON, 8. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Rekordan broj žena dobio je mandate u Senatu i Predstavničkom domu nakon pobjeda na izborima u utorak koji su potkopali tradicionalnu mušku prevlast u tijelima zakonodavne vlasti SAD-a.

U Senatu koji ima 100 članova bit će 20 žena, u Predstavničkom domu od 435 zastupničkih mjesta 81 je pripalo ženama, a u nekoliko izbornih okruga još se čekaju konačni rezultati.

Zastupljenost žena u Kongresu u protekla dva desetljeća se udeseterostručila, po podacima liberalne političke skupine Emily's List.

U nekoliko su američkih saveznih država žene prvi puta izabrane u Senat, uključujući Massachusetts, Nebrasku i Wisconsin u kojem je demokratkinja Tammy Baldwin postala i prva senatorica koja se otvoreno izjašnjava kao lezbijka.

Žensku predstavnicu prvi puta dobilo je više izbornih okruga a država New Hampshire prva je koja izabrala potpuno žensko predstavništvo u Kongresu i guvernerku, po skupini Emily' List.

"Ovi su izbori ponudili jasan izbor između onih koji žele ići naprijed i onih koji žele vratiti sat unatrag kako bi ženama uskratili jednake plaće i pristup preventivnoj zdravstvenoj zaštiti i kontroli rađanja", rekla je skupina u izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙