FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD od Thacija očekuju "inventivna rješenja", srbijanski mediji

BEOGRAD, 31. listopada 2012. (Hina) - Europska unija (EU)i Sjedinjene Američke Države (SAD) inzistiraju na utvrđivanju stajališta za Kosovo iza kojih će stajati državni vrh Srbije, dok SAD od kosovskog premijera Hashima Thacija očekuju da ponudi "inventivno rješenje za sjever Kosova", pišu u srijedu srbijanski mediji.

Nakon jučerašnjeg posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton i visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, beogradski "Blic" navodi da se od narednog sastanka dužnosnika Beograda i Prištine očekuje načelan dogovor o transparentnom financiranju institucija na sjeveru Kosova, koje kontrolira Beograd. Pozivajući se na izvore bliske administraciji SAD, list piše da se očekuju i pomaci na polju integriranog upravljanja administrativnim prijelazima te sudjelovanje Kosova i na međunarodnim, a ne samo regionalnim skupovima.

"Za model ovog rješenja bit će saslušan prvo Beograd", piše "Blic" navodeći da se i od druge strane očekuju konkretniji koraci naprijed jer su, prema saznanjima ovog lista, SAD poduprle kosovskog premijera osiguravši mu većinu u kosovskoj skupštini ali zato se u pregovorima od njega očekuje "inventivno rješenje za sjever Kosova".

List "Danas" navodi ocjenu visokog američkog dužnosnika da je State Department zadovoljan što je "nova vlada Srbije jasno predočila da u potpunosti namjerava nastaviti putem prema članstvu u EU i primijeniti sve sporazume postignute u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine".

"Jasno su nam stavili do znanja da žele unaprijediti odnose s SAD-om. Ohrabruje to što je Nikolić posvećen nastavku integracije Srbije s Europom i što želi razvijati odnose sa SAD-om", citira "Danas" neimenovanog američkog dužnosnika.

Predsjednica Udruženja novinara Srbije (UNS) i nekadašnja glavna urednica "Politike" Ljiljana Smajlović kao glavni dojam jučerašnjih razgovora i sastanka Clinton-Ashton-Nikolić-Dačić istaknula je "vidno raspoloženje obje strane" koje se očitovalo u obraćanju novinarima nakon sastanka. "Novinari su mogli suditi samo po govoru tijela i reklo bi se da su svi sudionici bili zadovoljni razgovorima... No, narednih ćemo dana tek vidjeti, a možda i saznati na što je to Srbija u dosadašnjem dijalogu sve pristala i što je sve potpisala", ocijenila je predsjednica UNS u programu Radio-televizije Srbije (RTS).

Predsjednik Skupštine Nebojša Stefanović i vicepremijer Aleksandar Vučić najavili su u odvojenim izjavama da bi osnova za pregovore Beograda i Prištine, ili bar neki njeni dijelovi, mogli u narednih nekoliko tjedana biti na stolovima zastupnika u srbijanskom parlamentu. "To mora biti državno, a ne političko pitanje i zbog toga je bitno postići što širi konsenzus", istaknuo je u srijedu predsjednik Skupštine za RTS.

Skoro identičnu izjavu, nakon što su u Prištinu otputovale Clinton i Ashton, dao je u utorak navečer RTS-u i vicepremijer Aleksandar Vučić najavivši skori sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojem bi se o tome raspravljalo.

Clinton i Ashton nakon sastanka u utorak s predsjednikom i premijerom Srbije nisu spomenule rokove u kojim bi i Beograd i Priština trebali napraviti konkretne korake kao dijalogu. No visoka predstavnica EU istaknula je značenje nedavnog susreta kosovskog i srbijanskog premijera Thacija i Dačića u njezinu uredu u Bruxellesu i napomenula kako će se "sličan sastanak ponoviti uskoro".

Američka državna tajnica i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost ohrabrile su u utorak dijalog Beograda i Prištine i reforme Srbije na putu ka EU, bez zahtjeva Srbiji da prizna nezavisnost Kosova, ali je državnom vrhu u Beogradu ukazano na stajalište SAD da se utvrđene granice u Europi i regiji ne mogu mijenjati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙