FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 7. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ČAKOVEC - Zbog izgradnje zečjih nasipa za sav promet zatvorena je državna cesta D3 Varaždin - Čakovec na dionici od rotora u Nedelišću do varaždinskog mosta Josipa Bana Jelačića. Zečji nasipi se grade jer voda prijeti da se prelije preko ceste i poplavi naselje Gornji Kuršanec. Iz PU Međimurske obavijestili su da se koriste alternativni prometni pravci, prije svega autocesta A-4 Zagreb-Goričan. Od podneva za sav promet zatvorena je i cesta Čakovec- Trnovec te cesta Pušćine - Gornji Hraščan. Za područje uz HE Čakovec proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Vodena masa još uvijek prijeti naselju Pušćine gdje je probijen nasip. Kako se doznaje od voditelja smjene čakovečke ispostave Državne uprave za zatitu i spašavanje Marijana Hrkača u Pušćinama je poplavljeno 30-tak kuća, a bujica prijeti da poplavi još toliko njih. Hrkač je kazao da je na terenu 350 ljudi te da je dobra vijest da se protok vode smanjuje.

ZAGREB - Na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave, dok su na ostalom području Zagrebačke županije uz sliv Save na snazi redovne mjere zaštite od poplave, priopćeno je sinoć iz Ureda župana Zagrebačke županije nakon sjednice županijskog Stožera zaštite i spašavanja. Zvonko Marenić iz Hrvatskih voda rekao je kako su sve ekipe na terenu pripravne te je istaknuo izuzetan angažman vatrogasaca. "Ako vodostaj u Rugvici dosegne 920 centimetara, proglašava se izvanredno stanje", pojasnio je Marenić. Na zahtjev Hrvatskih voda, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević naredio je slanje dodatnih snaga u Orle.

ZAGREB - Zamjenik župana Zagrebačke županije i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević rekao je sinoć da su u padu vodostaji na području Brdovca, Zaprešića, Samobora i Svete Nedjelje. "U Brdovcu se voda povlači, a tijekom večeri smo bili u Velikoj Gorici gdje se rade dodatni zečji nasipi", kazao je Vujević . Napomenuo je i da su u Zaprešić poslali dodatne vatrogasne snage kako bi pomogli u punjenju vreća pijeska i jačanju zečjih nasipa. "Voda se nije izlila, niti jedna kuća nije poplavljena i nije potrebna evakuacija", kazao je Vujević.

ZAGREB - Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo jučer je podiglo optužnicu u slučaju Core Media protiv Vladimira Šelebaja i još četiri osobe. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je da je podiglo optužnicu protiv petero okrivljenika (1966., 1952., 1976., 1972. i 1961.), navodeći samo godine rođenja. Prvookrivljenika se tereti da je počinio dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a ostale za pomaganje.

ZAGREB - Prikazivanjem priloga o televizijskom studiju - "podrumu odakle je sve počelo" te promo spota Televizije Student, sinoć je na Fakultetu političkih znanosti (FPZG) počelo emitiranje prve hrvatske studentske televizije - Televizije Student. Pod sloganom "stvori svoju televiziju", cilj studentske televizije je otvoriti kanal za mlade profesionalce, kreativce, umjetnike, novinare za novu generaciju, a pokrenuli su je profesori i studenti FPZG-a u sklopu obilježavanja 50. obljetnice fakulteta. Na projektu FPZG surađuje s Akademijom dramskih umjetnosti, a u pripremi je i suradnja s drugim fakultetima. "Televizijom Student dobili smo mogućnost da konačno u televizijskom mediju studenti svoju nastavu odrađuju u pravom okruženju proizvodeći program ne samo za interno gledanje, nego program koji odmah ide u distribuciju", istaknuo je na sinoćnjoj svečanosti dekan FPZG-a Nenad Zakošek. Naglasio je kako studentsku televiziju vidi kao generacijski medij u sklopu kojeg jedna generacija ima priliku pokazati svoju inovativnost, kreativnost i ideje. Dekan Akademije dramskih umjetnosti Borna Baletić smatra da Televizija Student predstavlja veliki korak za zagrebačko Sveučilište te je pozvao studente da se pridruže projektu.

ZAGREB - Nova zbirka Romana Simića Bodrožića "Nahrani me", jedanaest priča okupljenih oko teme roditeljstva, predstavljena je sinoć u Profil Megastoreu kao sadržajno suvremena, ali i pripovjedački izrazito nekonvencionalna proza tog nagrađivanog hrvatskog autora mlađe generacije. Na promociji koja je izazvala iznimno velik interes, književna kritičarka Jagna Pogačnik i urednik Miroslav Mićanović istaknuli su da je riječ o izrazito "kompetentnom pripovjedaču dotjerana stila" koji temi roditeljstva ne pristupa autobiografski, već ju osvjetljava iz različitih kuteva, baveći se " cijelim novim svemirom koji nastaje rođenjem djeteta". Nove priče Simića Bodrožića djelo su samosvjesnog, sigurnog pripovjedača. U njima on ponovno prenosi intimističko iskustvo svijeta nadovezujući se na prethodnu zbirku "U što se zaljubljujemo", samo što sada prikazuje kako se mijenja svijet dvoje zaljubljenih kada u njega uđe novo biće, rekao je Mićanović.

ZAGREB - Zelena ekonomija je dobra, ali preskupa pa nije konkurentna, te je zato rješenje za izlazak iz krize plava ekonomija koja se temelji na inovativnom i kreativnom korištenju onoga što imamo, poručio je sinoć u Novinarskom domu Gunter Pauli s predstavljanja svoje knjige "Plava ekonomija" (The Blue Economy). Vizionar, poduzetnik, član Rimskoga kluba i Svjetske akademije umjetnosti i znanosti te osnivač ZERI inicijative (The Zero Emissions Research Initiative) Gunter Pauli, rođen u belgijskome Antwerpenu, sa sadašnjom adresom u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, osnovao je 12 kompanija diljem svijeta koje djeluju na načelima plave ekonomije, a među najpoznatijima je Ecover. Kako je rekao, nakon što je u 12 godina osnovao 12 kompanija, od kojih danas ne rade dvije, odlučio je prestati osnivati kompanije i diljem svijeta podučavati ljude kako osnovati kompaniju bez novca i bez iskustva. Napomenuo je da je spreman to učiniti i u Hrvatskoj ako bude pozvan, te da se načela plave ekonomije nalaze u njegovoj knjizi koja je zapravo izvješće koje je 2009. podnio Rimskome klubu.

ZAGREB - Uzajamno otvaranje književnih prostora Hrvatske i Katalonije jedan je od ciljeva projekta Hrvatskog društva pisaca (HDP) koji je u Hrvatsku doveo četvero uglednih katalonskih autora koji su sinoć u Zagrebu hrvatskoj publici predstavili izbor iz svojeg stvaralaštva. Maria Barbal, Merce Ibarz, Lluis Roda i Pau Sif ugledni su pisci, pjesnici i prevoditelji, predstavnici različitih glasova dinamične suvremene katalonske književne scene, a u Hrvatskoj gostuju od 6. do 9. studenoga u sklopu HDP-ovog projekta Međunarodne razmjene pisaca Hrvatska-Katalonija 2012/2013. Generacijski ne previše udaljeni, no dovoljno da u svojim djelima "uhvate" razne promjene koje su obilježile španjolsku, odnosno, katalonsku recentnu povijest, cilj im je kroz izravnu interakciju s publikom čitateljima približiti i predstaviti bogatu katalonsku književnu tradiciju.

RIJEKA - Mladi glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije, riječki kontrabasist i bas gitarist Damjan Grbac sinoć je u Kastvu predstavio svoj prvi album nazvan "GIIPUJA". Skladbe na CD-u u izdanju Aquarius Recordsa nastale su povezivanjem istarske i primorske etno glazbe s jazzom. Autor i aranžer je Damjan Grbac a njegove skladbe su, kako je istaknuto prilikom predstavljanja, izazvale oduševljenje profesora s tršćanske akademije "Giuseppe Tartini" te je Grpcu ponuđeno snimanje CD-a u njihovoj izdavačkoj kući. Kako je riječ o hrvatskoj baštini, Grpcu je bilo logično da se taj glazbeni materijal prvo objavi u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙