FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vodni val koji je prošao Zagreb između 18 i 19 sati dosegnuo je maksimum od 433 centimetra i sada je u opadanju, rekao je Dražen Budišić iz Centra za obranu od poplava, dodavši da je sada u porastu vodostaj na području Rugvice. Budišić je Hini kazao da se vrhunac vodnog vala na području Rugvice očekuje sutra oko 9 sati. "Očekuje se vrhunac vodnog vala od 923 cm i ako voda dođe do te razine, bit će proglašeno izvanredno stanje", napomenuo je. Vrhunac vodnog vala na području Prevlake očekuje sutra oko 14 sati, a oko 17 sati na području Ivanić Grada. "Prognoze govore da će se na području sva tri vodomjera morati proglasiti izvanredno stanje, a vodostaji će biti ili u rangu vodostaja 2010. godine ili niži", rekao je Budišić.

ZAGREB - Drava blago opada, a stagniraju i vodostaji Save i Mure, izvijestio je predstavnik Hrvatskih voda na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske. Po posljednjim podatcima iz Hrvatske voda, u 18 sati uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave za područje nizvodno od Zagreba. Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je da je u 16 sati održana izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja o daljnjem praćenju stanja uzrokovanog vodnim valom, a podnesena su izvješća o poduzetim mjerama na području Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske županije te grada Zagreba. U Međimurskoj županiji održana je sjednica Županijskog stožera zaštite i spašavanja u Nedelišću i proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave na Dravi. Zbog prelijevanja vode preko nasipa, u duljini od 2,5 kilometara ugrožena su mjesta Pušćine, Nedelišće i Trnovec te se postavljaju dodatni zečji nasipi. Na sjednici varaždinskoga Županijskog stožera odlučeno je da se uspostavi izvanredno stanje obrane od poplava na Dravi za područja Cestice, Sračinca i Petrijanca. Tijekom dana voda se prelila preko nasipa kod Otoka Virja pa su evakuirani mještani iz zaseoka Lovrećan Otoka.

VARAŽDIN - Poboljšava se stanje u Virju Otoku, naselju u općini Cestici, gdje je poslijepodne popustio nasip u duljini od 30 metara te je oko 16 sati počela evakuacija svih mještana. Spušta se razina vode i smanjuje se njezino istjecanje te počinju radovi kako bi se na nasipu začepila rupa, doznaje se od varaždinskog župana Predraga Štromara, koji prati stanje na terenu i obilazi poplavljena područja u županiji. Štromar je rekao da voda ugrožava sva naselja u općini Cestici te prijeti da poplavi podrume i prizemlja kuća, ali nema opasnosti za živote ljudi. "Pod vodom je 60-ak od 69 kuća u naselju Virju Otoku, u Lovrečan Otoku svih devet kuća, a tijekom poslijepodneva poplavljeno je 15-ak kuća u Vratno Otoku te se brani Virje Križovljansko da ne bi voda prodrla i u to naselje", rekao je načelnik općine Cestice Mirko Korotaj. Župan Štromar poručio je da opasnost još prijeti, ali se nada da će biti sve manja. "Slijedi nam analiza stanja i saniranje štete", rekao je Štromar te dodao da će nakon procjene štete proglasiti elementarnu nepogodu za područje općine Cestice, a procjenjuje da će šteta biti golema. Prije su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave za područja općina Cestice, Petrijanca i Sračinca te za grad Varaždin, a isto se očekivalo i u općinama Trnovcu Bartolovečkome, Martijancu, Svetom Đurđu i Velikom i Malom Bukovcu.

PUŠĆINE - Rijeka Drava poslijepodne se prelila preko nasipa u blizini Pušćina u Međimurskoj županiji. Tridesetak kuća i baptistička crkva u mjestu su poplavljeni, a budući da vodostaj još raste, prijeti opasnost od prelijevanja vode u druge dijelove naselja. Voda je stigla i do naselja Gornjeg Hrašćana, a ljudi su napustili poplavljene domove te, kako je rekao međimurski župan Ivan Perhoč, nema potrebe za prisilnom evakuacijom. Promet na državnoj cesti između Čakovca i Varaždina teče jednim prometnim trakom, a prijeti opasnost da Drava poplavi prometnicu.

ZAGREB - Odvjetnik dijela hrvatskih štediša Ljubljanske banke Milivoj Žugić ocijenio je da današnja presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) daje "konkretnu, jasnu, ostvarljivu i izglednu nadu da će štediše doći do svojih novaca". "Jako sam zadovoljan današnjom presudom suda u Strasbourgu koja predviđa supsidijarno jamstvo Republike Slovenije za štedne uloge, a to znači da je sud poručio da ako Ljubljanska banka nema sredstava za isplatu, onda novac treba isplatiti slovenska država, kao što je to učinila u slučaju 'svojih' štediša, odnosno klijenata koji su štedjeli u podružnicama te banke u Sloveniji", kazao je Hini zagrebački odvjetnik Žugić koji već 20 godina zastupa dio hrvatskih štediša Ljubljanske banke. Uvjeren je da je odluka Europskog suda za ljudska prava toliko "uvjerljiva" i kako je "malo vjerojatno i nije izvjesno" da će najavljena slovenska žalba, odnosno zahtjev za preispitivanjem predmeta uopće doći pred veliko vijeće suda u Strasbourgu koje donosi konačni pravorijek.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-ova Odbora za okoliš, energetiku i rudarstvo Darko Horvat kazao je danas kako iz ponašanja Vlade zaključuje da će se izgradnja Plomina C odgoditi te da Vlada razmišlja o plinu kao pogonskom gorivu za tu termoelektranu, iako je ranije planirano da će to biti ugljen, koji je, ističe Horvat, u ovom trenutku daleko konkurentniji od plina. "U ovom trenutku, proizvodnja električne energije iz plina je nekonkurentna, daleko konkurentnija je proizvodnja iz ugljena", rekao je Horvat na konferenciji za novinare, upozorivši i da je "dotok plina do lokacije Plomina velika nepoznanica". Ustvrdio je da Vlada, u trenutku izbora strateškog partnera, "lokalnoj zajednici nudi da bude zaleđe u neodlučnosti, jer ne zna hoćemo li Plomin graditi na ugljen ili na plin". Horvat tumači da se neodlučnost vlade očituje i u činjenici da nitko od šest ponuđača zainteresiranih za izgradnju Plomina C do sada nije sagradio ni jednu termoelektranu na ugljen. Upozorio je i da ti ponuđači ne mogu zadovoljiti europsku normu o minimalnoj stopi učinkovitosti projekta, zbog čega je nemoguće očekivati novac iz EU fondova. Ustvrdio je da se stalo i s izgradnjom hidroelektrane Ombla, zbog čega HEP mora plaćati penale za neiskorištena sredstva Europske banke za obnovu i razvoj, a Vladu je upitao želi li uopće tu elektranu. Komentirajući činjenicu da je Hrvatska izgubila trasu Južnog toka, Horvat je kazao kako se nada da to u pitanje neće dovesti i LNG terminal.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum oduzeo je danas dogradonačelnici Anđelki Visković sve dužnosti i prava nastupanja u ime gradonačelnika, a Hrvatska građanska stranka (HGS) suspendirala ju je iz stranke. "Kao gradonačelnik i odgovorna osoba za grad Split, zbog novonastalih okolnosti i činjenice da se moja zamjenica Anđelka Visković svojim izjavama ogradila od politike koju provodim, donio sam rješenje kojim joj oduzimam povjerene radne zadatke, dužnosti i obveze, kao i pravo nastupa u javnosti u ime gradonačelnika i grada Splita", navodi se u kratkom priopćenju iz ureda gradonačelnika Keruma, koje je on potpisao. Javna sporenja Željka Keruma i Anđelke Visković počela su nedavnom Kerumovom izjavom da se ona približila SDP-u i da "šuruje" s tom strankom. Visković je u svojim javnim istupima opovrgavala takve Kerumove navode i tvrdila kako nema nikakvih kontakata ni s kim u SDP-u.

SPLIT - Anđelka Visković je večeras izjavila kako je nisu pogodile današnje odluke splitskog gradonačelnika Željka Keruma kojima joj oduzima sva prava da u svojstvu dogradonačelnice nastupa u njegovo ime i ume grada Splita, kao ni suspendiranje sa svih dužnosti koje obnaša kao članica predsjedništva Hrvatske građanske stranke (HGS). "Nisu me nimalo pogodile Kerumove odluke, niti istupi jer već mjesecima radim u nemogućim uvjetima kako bih osigurala funkcioniranje grada", rekla je Visković večeras za Hinu. Ona je istaknula kako je ne mogu pogoditi riječi i postupci "nekoga tko se tek sada zainteresirao za događanja u gradu i tko mjesecima prije toga uopće nije dolazio na posao". "Ima već dosta vremena da sam prema Kerumu izgubila poštovanje jer ne pokazuje nikakav interes za ovaj grad te ga je već odavno napustio" kazala je Visković. Visković je na današnjoj konferenciji za novinare izjavila kako će nakon novogodišnjih blagdana donijeti odluku hoće li se kandidrati za gradonačelnicu na lokalnim izborima 2013. te da će ako se odluči za kandidaturu to učiniti mimo HGS-a čijim se, kako je rekla, dijelom ne osjeća jer se HGS nije profilirao kao stranka nego je udruga građana.

VUKOVAR - Centar za savjetovanje i razvoj karijere otvoren je danas u Vukovaru u sklopu Područnoga ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) Vukovar kao prvi centar takvog tipa u Hrvatskoj. Otvarajući Centar, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako će Centar po uzoru na slične centre u zemljama Europske unije (EU) osigurati nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja - učenicima i studentima - razvijanje kompetencija za upravljanje karijerom. Mrsić je naveo kako je Zavod za zapošljavanje u prvih devet mjeseci ove godine zaposlio više od 165.000 ljudi, ali ni to nije bilo dovoljno da se preokrene "crna" statistika velikog broj nezaposlenih osoba. "Ono što očekujemo jest da ćemo u drugoj polovici iduće godine preokrenuti trend koji je prisutan u zadnjih pet godina, da više gubimo, nego što stvaramo radnih mjesta", poručio je Mrsić.

ĐAKOVO - Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić potvrdio je za Hinu da ga je prošle noći oko jedan sat poslije ponoći zaustavila policija u Mrkonjić-Gradu u BiH te ga je nakon provjere automobila zadržala do jutra. "Automobil audi A6 kupio sam prije tri mjeseca u Osijeku i registrirao ga u Đakovu, što znači da je prošao svu redovitu proceduru hrvatske policije", rekao je Drmić i dodao da ga je kupio na kredit. Također je rekao kako je u policiji zadržan kao svjedok te da je jutros pušten kada su došli dežurni djelatnici. Automobil je zadržan radi daljnje provjere, kako bi se utvrdilo "radi li se zaista o ukradenom automobili ili nečemu drugom", dodao je. Drmić je rekao kako se vraćao iz Mostara, gdje je posjetio prijatelja Branimira Glavaša u zatvoru. Istaknuo je kako nije tražio konzularnu pomoć jer mu nije bila potrebna, a ni odvjetnika.

ZAGREB - Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga opovrgnuo je danas tvrdnju predsjednice udruge B.a.B.e. Sanje Sarnavke oboljele od karcinoma, kako HZZO protiv nje podnosi prijavu, jer dok je na bolovanju povremeno volontira za svoju udrugu, poručivši kako se ni HZZO-o ni bilo tko iz zdravstvenoga sustava nije nekorektno ponio prema Sarnavki niti joj je prijetio bilo kakvom tužbom il prekidom bolovanja. "Proveden je uobičajen postupak kod njezina bolovanja, kao i kod ostalih 47 tisuća hrvatskih građana, osiguranika HZZO-a koji su na bolovanju", izjavio je Varga novinarima dodajući kako im zakon nalaže da se sva bolovanja kontroliraju. U konkretnoj situaciji, Sanja Sarnavka je na važećem bolovanju do 19. prosinca kada će se utvrditi opravdanost njegova produljenja, a kontrola HZZO-a je utvrdila kako bolovanje i oporavak nakon operacije teku uredno i u skladu s pravilima, poručuje se u današnjem priopćenju HZZO-a.

SLAVONSKI BROD - Muzej brodskog Posavlja i Tvrđava Brod glavni su projekti koje će Ministarstvo kulture pratiti u Brodsko-posavskoj županiji, istaknula je danas u Slavonskome Brodu ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić nakon sastanka s predstavnicima županije, lokalne samouprave i ravnateljima ustanova u kulturi. "Projekt muzeja zasad je procijenjen na 20 milijuna kuna. Sljedeće godine krećemo s prvom fazom i polovicom potrebnog iznosa", istaknula je ministrica Zlatar-Violić na konferenciji za novinare. Napomenuvši da će se novac tražiti u IPA projektima i vlastitim izvorima, ministrica je podsjetila da je projekt Tvrđave Brod dio nacionalnog projekta obnove pet urbanih tvrđava (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Osijek, Karlovac i Koprivnica) od kojih su čak dvije u Brodsko-posavskoj županiji. I dok je projekt Muzeja brodskog Posavlja spreman za kandidaturu za IPA fond, ministarstvo će Slavonskome Brodu pomoći i sufinancirati izradu projektne dokumentacije za Tvrđavu Brod. Zamjenik slavonskobrodskoga gradonačelnika Zoran Ivanović istaknuo je da se troškovi obnove brodske tvrđave procjenjuju od 50 do 100 milijuna eura.

VUKOVAR - Monografija "Vukovarsko-srijemska županija – prostor, ljudi i identitet" urednika Dražena Živića u izdanju Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba predstavljena je danas u Palači Srijem u Vukovaru. Na više od 500 stranica ispunjenih tekstom i slikovnim zapisima, brojnim kartama i statističkim tabelama, u monografiji je dan pregled najvažnijih značajki povijesnog, demografskog, geografskog, gospodarskog i drugih određenja razvoja Vukovarsko-srijemske županije u prošlosti i danas. Prema riječima urednika Dražena Živića, riječ je o prvoj znanstvenoj monografiji Vukovarsko-srijemske županije kojom se sve one koji je budu koristili želi potaknuti na dublje istraživanje. Uz znanstvene radove monografija sadrži i više od 30 priloga te brojne, po prvi put, objavljene zemljovide i slikovne priloge, naveo je Živić.

ZAGREB - Međunarodna izložba fotografija - 34. Zagreb salon, na kojoj je u organizaciji Fotokluba Zagreb, izloženo 120 primljenih i nagrađenih fotografija, otvorena je večeras u Muzeju Mimara, a najboljim autorima uručene su plakete i priznanja. Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost - FIAP i Fotoklub Zagreb dodijelili su nagrade na dvije razine, za pojedinačna ostvarenja te za kolekcije s četiri fotografije u nizu. Za pojedinačne fotografije Zlatnu plaketu FIAP-a dobio je Robert Mataković iz Hrvatske za rad "We Are One", a srebrnu i brončanu dvije hrvatske autorice - Vesna Đukić i Rina Vukobratović. Za kolekcije Zlatnu plaketu osvojio je indonežanski fotograf Hengki Lee za niz "Equinox", srebrnu Sandra Tomljenović, a brončanu Davor Bolant, oboje iz Hrvatske.

SLAVONSKI BROD - Dodjelom novčanih potpora najboljim studentima hrvatskoga jezika i književnosti, u Slavonskome Brodu završeno je dvodnevno obilježavanje 107. obljetnice rođenja Dragutina Tadijanovića. Sjećanje na Tadijanovića peti su put organizirali brodski ogranak Matice hrvatske i Galerija umjetnina u spomen-domu Tadijanovića, gdje je smještena njegova ostavština. Po pet tisuća kuna iz Tadijanovićeve zaklade pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti ove su godine dobile studentice iz Otočca Maja Brajković i Petra Uremović. Osim studenata iz Ličko-senjske županije, potpore se dodjeljuju i studentima iz Brodsko-posavske županije, no ove se godine nitko nije javio na natječaj. U sklopu Sjećanja na Tadijanovića jučer je održan okrugli stol o Dragutinu Tadijanoviću i "njegovoj poputbini".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙