FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

CAPE TOWN

Jedan je kit u ponedjeljak u vodama ispred južnoafričke luke Port Elizabetha u Indijskom oceanu skočio na jahtu i prevrnuo je, pri čemu su tri osobe ozlijeđene, objavile su pomorske spasilačke službe. Žrtve nisu uspjele identificirati vrstu kita, ali u toj su zoni uočeni grbavi kitovi koji mogu narasti do 16 metara i težiti do 36 tona. "Spašene osobe kažu kako su lagano plovile otprilike kilometar od obale kad je jedan kit skočio s prednje strane jahte i pao na plovilo. Jahta i tri muškarca našli su se pod vodom", ispričao je Ian Gray, zapovjednik spasilačke službe u Port Elizabethu. Jedan od njih, 41-godišnjak, primljen je u bolnicu sa slomljenim rebrima i ozljedom na ruci i nozi. Ostala dvojica imaju samo površinske rane. Obale Južnoafričke Republike često obilazi nekoliko vrsta kitova, posebice u listopadu i studenom te privlače brojne turiste.

WASHINGTON

Više od 2,7 milijuna osoba gledalo je u SAD-u prvi film o vojnoj operaciji koja je dovela do smrti prvog čovjeka Al Kaide Osame bin Ladena, objavila je u ponedjeljak tv postaja National Geographic koja je emitirala taj program dva dana prije američkih predsjedničkih izbora. U priopćenju je kablovska tv postaja National Geographic istaknula da je film "SEAL Team Six: The Raid on Osama bin Laden" bio najgledaniji program na njezinom kanalu ove godine te da zauzima šesto mjesto na listi najgledanijih programa u njezinoj povijesti. Drugi film o toj operaciji, u režiji Kathryn Bigelow, trebao bi se početi prikazivati u kinima u siječnju iduće godine.

LONDON

Sharon Osbourne, zvijezda reality emisija i supruga slavnog rockera Ozzyja Osbournea, za časopis Hello! je otkrila kako je obavila dvostruku mastektomiju, pošto je saznala da nosi gen zbog kojega postoji mogućnost da oboli od raka dojke te činjenice da se prije desetak godina već borila s rakom. Sharon (60) u intervjuu je kazala kako je donijela takvu odluku čim je saznala da nosi gen zbog kojeg joj raste rizik da oboli od raka dojke. Dvostrukoj mastektomiji podvrgnula se jer nije željela ostatak života provesti strahujući od mogućnosti da ponovno oboli. "Nije to bila teška odluka. Želim još poživjeti i biti baka svojoj unučici Pearl", rekla je. "I ne želim da me itko žali zbog moje odluke, jednostavno ne želim da oblak straha bude nada mnom".

LONDON

Pop zvijezda Elton John ponosni je "vlasnik" najprodavanijeg singla u Velikoj Britaniji po podacima Britanske službene top ljestvice singlova (The Official UK Charts Company), tvrtke koja u ponedjeljak slavi 60 godina postojanja i kreiranja službene britanske top liste u ime britanske glazbene industrije. Od osnutka Britanske top ljestvice singlova 1952. evidentirane su 32.000 pjesama koje su se pojavile na ljestvici singlova, no samo su se 123 od njih prodale u više od milijun primjeraka. Eltonov singl s dvostrukom A stranom na kojemu su pjesme "Something About The Way You Look Tonight/Candle in the Wind 1997", izdan povodom pogibije princeze Diane, najprodavaniji je u Velikoj Britaniji s 4,9 milijuna prodanih primjeraka. Na drugom je mjestu Band Aid i "Do They Know It's Christmas" iz 1984. s 3,69 milijuna. Treća je grupa Queen i njihov "Bohemian Rhapsody" prodan u 2,36 milijuna prodanih primjeraka.

PEKING

Aukcijska kuća Bonhams objavila je u ponedjeljak "žaljenje" što je njezina namjera da u četvrtak na dražbi u Londonu ponudi dvije umjetnine opljačkane 1860. u Ljetnoj palači u Pekingu izazvala reakciju Kine te je stoga najavila povlačenje dvaju kontroverznih izložaka. "Bonhamsu je doista bilo žao pročitavši u kineskom tisku da je predviđena prodaja dvaju predmeta od izrezbarenog žada izazvala osjećaj uvrede u Kini", kazao je Colin Sheaf, predsjednik Bonhamsa za Veliku Britaniju i Aziju. "Nikad nije bilo namjere da se bilo koga uvrijedi", dodao je Sheaf, ističući da su dvije umjetnine povučene iz kataloga prodaje i vraćene vlasniku. Prema katalogu Bonhamsa, ta dva umjetnička predmeta "uzeo je u napuštenoj Ljetnoj palači u Pekingu kapetan Arthur Forbes-Robertson iz 67. pješadijske regimente nakon pada glavnog grada Kine". Radi se o vazi od žada iz razdoblja Qianlong, procijenjenoj na 50 do 75 tisuća eura i carskom disku od žada vrijednom između 75 i 125 tisuća eura.

ZAGREB

Američka pop pjevačica Britney Spears u pregovorima je s jednim izdavačem te bi uskoro mogla napisati roman temeljen na vlastitom životu, piše Hollywood Reporter. Nakon glumačke karijere, nastupa u reality showu, pojavljivanja u ulozi mentorice u glazbenom natjecanju te čak i iskustva glasnogovornice video igrice "Twister Dance", Spears je nadomak potpisivanja ugovora s nakladnikom It Books, podružnicom izdavačke kuće HarperCollins, saznaje Hollywood Reporter. Kako tvrdi jedan izvor, pop zvijezda napisat će roman s ključem koji bi sadržavao romansirane verzije njezinih osobnih iskustava, čiji će se glavni lik zvati Bambi.

HELSINKI

Čini se da stanovanje u blizini kafića ohrabruje neke ljude da pretjeraju u piću, pokazala je finska studija. Znanstvenici, čija su otkrića objavljena u časopisu Addiction (Ovisnost), pratili su gotovo 55.000 odraslih Finaca sedam godina i otkrili su da su oni koji su se preselili bliže kafićima bili skloniji tome da počnu više piti. "Preseljenje bliže, ili dalje od kafića čini se da je povezano s malim povećanjem ili smanjenjem rizičnog ponašanja vezanog uz alkohol", napisala je voditeljica studije Jaana Halonen s finskog Instituta za zaštitu zdravlja na radu u Kuopiu. Kad se osoba preseli jedan kilometar bliže kafiću, izgledi da postane alkoholičar porastu 17 posto, navodi se u studiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙